Україна знову стає центром проросійських провокацій (європейська преса)

Газети у Європі інформують про наміри нового керівництва Одеси відновити на гербі міста зірку героя Радянського Союзу, про що деякі експерти кажуть як про одну з нових системних проросійських провокацій на теренах України. Оглядачі також звертають увагу на намагання націоналістичної більшості у Львівській обласний раді скасувати в місті будь-яке відзначення 9 травня, тоді як проросійські сили погрожують маршем непокори вулицями «західної столиці України». Впливові європейські видання звертають увагу на купівлю українським олігархом Дмитром Фірташем, наближеним до Президента Януковича, ще одного хімічного гіганта України в Черкасах, що робить цього олігарха чи не одним із найбагатших в регіоні Східної Європи. Чимало експертів аналізують на сторінках преси чутки про ймовірне призначення Віктора Ющенка новим Прем’єр-міністром українського уряду.

Польська «Жечпосполіта» оприлюднила низку матеріалів, що свідчать про нову хвилю ймовірних проросійських провокацій на теренах України. Йдеться не лише про намагання нового проросійського керівництва Одеси – мера Олексія Костусєва – відновити на гербі міста радянську символіку – зірку героя СРСР, а й про нібито провокаційне піднесення теми про загибель тисяч поляків у Биківні під Києвом, чим Росія хотіла б розіграти свою «польську карту» та перекласти вину за розстріли поляків із НКВС на українців. Польське видання також зауважує, що у відповідь на рішення націоналістичної більшості у Львівській обласній раді ніяк не відзначати у місті 9 травня проросійські сили готують на цей день свій марш вулицями Львова. Газета цитує експерта-політолога з Київського національного університету імені Шевченка Григорія Перепелицю, котрий вважає, що такі проросійські провокації організовує влада Віктора Януковича, яка боїться втратити свій вплив на виборців і таким чином намагається відтворювати щось на зразок «радянської тотожності» у свідомості частини громадян України. Перепелиця також наголосив у розмові з «Жечпосполитою», що такий розвиток подій в Україні може викликати не лише «брутальне суспільне напруження, але й загрожує державі розпадом».

Лондонська «Файненшел Таймз» оприлюднила матеріал Романа Олеарчика, в якому йдеться про купівлю українським олігархом Дмитром Фірташем, наближеним до Президента Януковича, Черкаського хімічного комбінату «Азот» за майже 1 мільярд доларів, що є вже третім за останній час вартісним придбанням Фірташа в Україні після «Стиролу» і «Азоту» в Сіверськодонецьку. Газета прогнозує, що після ймовірного придбання ще одного ласого шматка, Одеського припортового заводу з виробництва аміаку, Фірташ може стати одним із найбільших у світі власників хімічних виробництв аміаку. Газета також стверджує, що нові оборудки Фірташа можуть наростити його прибутки лише від хімії в Україні до понад двох мільярдів доларів щороку. Видання також вважає, що ці факти збагачення Фірташа свідчать про збільшення його впливу на Президента Януковича.

Московська «Нєзавісімая газета» інформує про розмови в Україні стосовно ймовірного призначення Президентом Януковичем на посаду глави свого уряду колишнього Президента Віктора Ющенка. Експерти розходяться в оцінках можливості такого кроку, хоча чимало політологів вважають, що у зв’язку із надзвичайною концентрацією політичної влади Януковичем і наростаючими політичними та економічними труднощами в Україні не виключене й таке призначення, котре може «нейтралізувати фактор Тимошенко» та зняти на Заході всі підозри в авторитаризмі нової влади».

Василь Зілгалов

Коментарі вимкнені.