В Бережанах – проблеми з вивозом сміття

Зима прийшла зовсім несподівано – 1 грудня. Вона видалась доволі сніговою, і це сприяє дітлахам, які катаються на санчатах. А в дорослих свої проблеми, однією з яких є побутові відходи, які вони змушені викидати у переповненні контейнери для сміття, – пише “Береж інфо“.

В загальному, 4% території України перебуває під звалищами. 25–30 кг сміття генерує середньостатистичний українець на місяць, на рік – майже 400 кг. За оцінками експертів,. смердючі купи відходів і далі залишаються буденним явищем для більшості українців. На жаль, наше місто не стало винятком. Якщо середньостатистичний бережанець продукує в день майже 1 кг сміття, то в новорічні та різдвяні свята дане число збільшується вдвічі. В загальному підсумком січня стане сміття сукупною вагою 600 тис. кг.

Нагадую, що зовсім недавно внаслідок неналежного виконання послуг з вивезення сміття БМОКП, Бережанська міська рада оголосила конкурс на збір, вивезення та утилізацію відходів ТПВГ. На початку своєї діяльності в місті  «Еко-Інвест» вправно за графіком вивозив тверді побутові відходи. Проте з приходом зими спецавтомобіль Mersedes виявився непридатним для обслуговування деяких вулиць міста.

Адміністрація «Еко-Інвест» пояснює порушення графіку виконання покладених на них завдань горбистою місцевістю, поганою якістю доріг та тимчасовою несправністю автомобіля. Проте не обіцяє, що автомобіль буде відремонтовано чи замінено на інший.

На даному етапі міська рада щоденно приймає і розглядає скарги про порушення графіку збору, вивезення та утилізації твердих побутових відходів. Проблема порушення графіку існує, проте сміття вивозиться. Багато що залежить і від культури жителів міста. Навіть коли баки порожні, багато хто докидає сміття , не попадаючи в середину контейнера. Також в баки не можна викидати будівельні відходи.

Робочі будні розпочались. Скоро «новорічні красуні» стануть пожовклими ялинками. За підрахунками живу ялинку придбав кожен п’ятий житель Бережан.

Куди викидають ялинки у світі?

Різдвяні ялини, що прикрашали будинки більшості жителів Відня, будуть спалені на біоелектростанції в Зіммерінге і послужать останню службу людям, подарувавши їм тепло і електрику, повідомляє австрійське радіо.У всіх районах Відня діють близько 500 пунктів по збору дерев. А головну різдвяну ялинку країни з Ратушної площі столиці відправлять на лісопилку під Віднем – з цього дерева зроблять шпаківні і годівниці для птахів.

Тварин Київського зоопарку хочуть нагодувати використаними ялинками. З такою ініціативою виступили столичні депутати, які переймаються, куди подіти викинуті дерева після новорічних свят. У зоопарку ж новації депутатів злякалися. Приймати використані після домашнього святкування ялинки у звіринці не хочуть, бо це значить ризикувати здоров’ям тварин.

Що робити з ялинками в Бережанах? Щоб здійснити власний вклад в подачу тепла по місту, просимо доставити Вашу ялинку на територію Паливної по вул.Тепла, 18.

Якщо у вашій домівці ще немає індивідуального опалення – використайте ялинку як дрова, попередньо обрізавши її гілки.

До речі, якщо ви живете в приватному секторі або за містом, проблему утилізації можна вирішити з користю для своєї прибудинкової ділянки. Ось декілька порад, як можна позбавитися від новорічної прикраси, що обсипається:

– обріжте гілки і прикрийте ними грядки ранніх багатолітників, це дозволить уберегти рослини від морозів;

– перетворіть її на мульчу для своїх грядок за допомогою садового подрібнювача;

– можна виставити ялинку до кінця зими на вулицю, хай послужить укриттям і годівницею для птиць. Особливо якщо повісити на неї шматочки сала, хліба і фруктів;

– залиште ялинку в затишному куточку саду, а з приходом весни зробіть з неї опори для квасолі і гороху.

Щоб вивезти викинуті зелені красуні, водії сміттєвозів  вимушені робити додаткові рейси. Полегшити їх роботу можна тільки тоді, коли класти ялинки біля баків так, щоб не перешкоджати очищенню контейнерів від сміття.

-1 thoughts on “В Бережанах – проблеми з вивозом сміття

  • 12:22 | 24.01.2011 о 12:22
    Permalink

    Була така проблема, починаючи з нового року до старого нового року. Вночі повертався додому (14го січня) то бачив як машина збирала сміття. Не відомо коли ще таке повториться.
    З повагою, мешканець Бережан.

Коментарі вимкнені.