“В таборах, каже, Різдво святкувати забороняли”, – в Тернополі виставка різдвяних листівок

Експрес-виставку різдвяних листівок, поштівок та бофонів ОУН-УПА відкрили сьогодні у Тернопільському історико-меморіальному музеї політв’язнів та репресованих, – пише TV4. На виставці представлені близько шістдесяти документів, взятих із архівного центру дослідження визвольного руху Держархіву Тернопільської області та галузевого державного архіву СБУ.

Ігор Олещук – малолітній політв’язень, засуджений на двадцять п’ять років, покарання відбував на Воркуті. В таборах, каже, Різдво святкувати забороняли, з 1949 до 1953 у в’язнів був строгий режим. Лише під час “відлиги” в бараках за спільним столом та молитвою політв’язні могли зібратися та прославити новонародженого Ісуса. Деякі фотографії з того часу, а також новорічні, різвяні листівки, поштівки та бофони можна побачити на експес-виставці в Тернопільському історико-меморіальному музеї політв’язнів і репресованих.

– Ці листівки робилися в дуже важких умовах, вони робилися в бункерах, в криївках, не було відповідної фарби, не було матеріалів. Все це було саморобне. Але ці листівки піднімали нашим повстанцям дух, віру в незалежну Україну, це було дуже цікаво, – каже старший науковий працівник Тернопільського історико-меморіального музею політв’язнів та репресованих Ігор ОЛЕЩУК.

В експозиції експрес-виставки серед іншого представлені копії листівок, які повстанці використовували з метою пропаганди, копії наказів керівництва УПА-Захід – привітання бійців з Новим роком, а такох поштові картки, які виготовляли в основному закордоном і поширювали серед української діаспори.

– Крім цих поштових карток, ми маємо ще сьогодні унікальну виставку бофонів – грошових документів українських націоналістів. Бофони цікаві самі по собі, бо це так звані повстанські векселі, в умовах, коли не було незалежної держави, повстанці для того, щоб розраховуватися з населенням за продукти харчування, одяг, вони створювали такі бофони, – розповідає завідувач Тернопільського історико-меморіального музею політв’язнів та репресованих Володимир БІРЧАК.

Експрес-виставка Різдвяних листівок, поштівок та бофонів ОУН-УПА діятиме в Тернопільському історико-меморіальному музеї політв’язнів та репресованих до кінця січня.

Коментарі вимкнені.