В Тернополі показали двохсотлітню ікону святого Миколая з чотирма руками

В Тернопільському художньому музеї вперше підготували до експозиції виставку присвячену реставраційній роботі. Серед 15 старовинних експонатів, датованих ХІХ-ХХ століття, центральною роботою вважають ікону святого Миколая кінця ХVIII століття, – пише Gazeta.ua.

На відреставрованій іконі автор виставки наочно продемонструвала всі етапи реставрації. В результаті на кінцевому варіанті Миколай постав з чотирма руками. Двома лівими він тримає біблію та посох, двома правими – благословляє.

“Цю ікону нам передали священники з місцевої церкви Різдва Христового. До того вона зберігалася в одному з сіл Тернопільщини. Оригінал малювали технікою жовткової темпери – основою фарби є жовток замішаний з водою, пивом або оцтом. Потім ікону двічі перемальовували, наносячи зверху нові зображення олійною фарбою. Навіщо це робили – невідомо. Можливо вона була частково знищена, можливо старе зображення набридало, перемальовували так, як було модно в той час”, — розповіла автор виставки, художник реставратор музею Юлія Демкович.

Оригінальне зображення Миколая було виконане в зелених тонах, наступне – в голубих. Останнє – в помаранчевих. Фінальний варіант святого був зображений з книгою в руках.

На реставрацію картини витратили п’ять місяців. Тепер її зберігатимуть в такому вигляді, що показує всі етапи життя.

Коментарі вимкнені.