“ВКонтакте” видала дані своїх користувачів-“піратів”

Соціальна мережа “ВКонтакте” добровільно запропонувала залучити до відповідальності своїх користувачів за розміщення піратського контенту, – пише ТСН.

Під час розгляду справи з Gala Records / EMI, яка раніше подала на соцмережу до суду за порушення авторських прав, представники “ВКонтакте” передали звукозаписній компанії IP-адреси користувачів, які розміщують на сайті піратський контент.

Соцмережа “видала” інформацію про близько десятьох своїх користувачів.

“За їхньою версією, саме вони завантажували спірний контент. Позиція “ВКонтакте” полягає в тому, що вони є майданчиком і самі нічого не завантажують. Тобто відповідати за неліцензійний контент мають безпосередньо ті, хто його завантажив. В результаті ми отримали дані про користувачів, яким, на думку представників “ВКконтакте”, ми і повинні пред’явити позови”, – розповіла заступник гендиректора Gala Records / EMI Ольга Кім виданню “КоммерсантЪ”.

При цьому паспортні дані, які вимагали в Gala Records, “ВКонтакте” надавати відмовилися, посилаючись на закон “Про захист персональних даних”.

У Gala не хочуть судитися з користувачами – по-перше компанія стверджує, що не зможе вирахувати їх за IP-адресами. По-друге, на думку Кім, рядові “пірати” не заробляють, на відміну від “ВКонтакте”, на неліцензійному контенті.

Нагадаємо, на початку цього року лейблу “Нікітін” вдалося домогтися порушення кримінальної справи проти одного з користувачів “ВКонтакте”.

Gala Records / EMI подала два позови до арбітражного суду Петербурга щодо соціальної мережі “ВКонтакте” за розміщення композицій групи Infinity та співачки Максим, які були об’єднані в одну справу. Сума претензій – 1,15 млн руб.

Позиція “ВКонтакте” з цього питання не змінюється – компанія стверджує, що готова видалити будь неліцензійний трек або ролик після отримання претензії від правовласника.

Крім того, правовласник може отримати права на самостійне видалення такого контенту. Однак проконтролювати закачку “піратських” пісень або відеозаписів соцмережа не може.

 

Коментарі вимкнені.