Вперше в Україні у Тернополі зареєстровано ОСББ у гуртожитках

Уперше в Україні на виконання відповідного Закону «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків» в житлових будівлях за адресою вул. Чалдаєва, 13, 17, виконавчий комітет міської ради своїм рішенням від 18 серпня 2011р. погодив реорганізацію органів самоорганізації населення-будинкових комітетів в об’єднання співвласників житла та допоміжних приміщень у гуртожитках.

Про передумови створення у гуртожитках відповідних об’єднань співвласників, розповів голова новостворених об’єднань Сергій Лупак.

–      Наші гуртожитки були збудовані в середині 70-х років для поселення працівників бавовняного комбінату. На сьогоднішній день тут проживають більше 310 сімей.

Ще у 2008р. у гуртожитках  були зареєстровані органи самоорганізації населення – будинкові комітети, але у даних юридичних осіб трохи обмежене коло повноважень, говрить пан Лупак. Для того, щоб взяти будинки на баланс та закріпити відповідні земельні ділянки, на зборах мешканців було вирішено реорганізуватись в об’єднання співвласників гуртожитків. Переваги у нової юридичної особи очевидні: відсутність рентабельності та наявність ознак неприбутковості дозволить заощаджувати кошти мешканців приблизно на 30 відсотків; можливість закріплення прибудинкової території дозволить самостійно визначатись із влаштуванням додаткових місць паркування автотранспорту та можливим здійсненням добудов; не варто також забувати про контроль за коштами квартирної плати та самостійного формування переліку першочергових робіт тощо. Враховуючи дані фактори, переконаний чоловік, що незабаром в Україні альтернативою діючим ЖЕКам стануть асоціації таких об’єднань співвласників.

 

За нетривалий період діяльності будинкових комітетів їм  вдалось за власні кошти: облаштувати додаткові місця для паркування 18 автомобілів; провести ямковий ремонт асфальтобетонного покриття прибудинкової території; встановити контейнерний майданчик для твердих побутових відходів; відновити діяльність колясочної кімнати; організувати в підвальних приміщеннях тренажерний зал; провести освітлення прибудинкової території у вечірній час; розширити, обгородити та облаштувати «Дитяче містечко»; провести озеленення, висадити клумби та встановити декоративні фігурки; викласти фігурними елементами мощення пішохідні доріжки; встановити лавочки для відпочинку та урни для сміття; залучити дітей до художнього розпису сходових кліток; виготовити нові інвентарні справи та проекти відповідності виконаних перепланувань діючим державним будівельним нормам; провести ремонтні роботи системи водопостачання та водовідведення тощо.

–      Шкода правда, що не всі мешканці задіяні в реалізації задумів, проте щиро дякую тим, котрі таки приймають активну участь в облаштуванні нашого спільного майна, – говорить Лупак.

Ще цього року об’єднання планує за допомогою КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» замінити частково систему централізованого опалення. Для цього вже закуплено нові труби.

–      Планів на наступний рік ще остаточно не складали, але в майбутньому плануємо провести обшиття зовнішнього фасаду пінопластом, щоб вирішити питання енергозбереження кутових кімнат. З цих же міркувань варто також встановити загальнобудинковий багатотарифний лічильник електроенергії, поміняти всі лампочки в місцях загального користування на нові енергозберігаючі та додатково встановити детектори руху.

За словами пана Лупака на даний час об’єднання має вільних оборотних коштів по двох будинках близько 40 тис. грн. і вже на загальних зборах мешканців буде вирішувати, на які потреби їх спрямувати.

–      Спробуємо також знайти інвестора для реконструкції гуртожитків шляхом здійснення добудови та надбудови. Принцип такої реконструкції базується на основі металевого каркасу, який працює окремо від конструкції існуючої 5-поверхової споруди. Додатково виконується підсилення існуючих фундаментів, демонтаж існуючих і зведення нових стін та перегородок, улаштування нових віконних та дверних прорізів, встановлення вертикальних транспортних вузлів і виходів. Такі проекти вже реалізовувались в Україні.

 

Коментарі вимкнені.