З Тернопільщини відправлено за кордон 82,861 тонн пестицидів

У грудні 2010 року ДП «Національний центр поводження з небезпечними відходами» на 26 складах у 7 районах області виконує роботи з екологічно безпечного збирання, перезатарювання та вивезення на знешкодження непридатних і заборонених до використання хімічних засобів захисту рослин.

Про це поінформував голову обласної державної адміністрації начальник Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Тернопільській області  Орест Сінгалевич.

Для цієї мети розпорядженням Кабінету Міністрів України виділено з Державного фонду охорони навколишнього природного середовища кошти у сумі 1469,0 тис.грн., а з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища виділено 657,3 тис.грн. За ці кошти можна знешкодити біля 85 тонн непридатних пестицидів і 9,4 тонни тари, в яку вони перезатарюються.

Орест Сінгалевич також зазначив, що за даними інвентаризації 2008 року у згаданих складах мало бути 82,8 тонни цих відходів. Проте, під час робіт було встановлено розходження між даними інвентаризації 2008 року та фактичною кількістю непридатних і заборонених пестицидів, а також виявлені необліковані хімічні засоби захисту рослин.

Станом на 27 грудня 2010 року для знешкодження за кордон відправлено 82,861 тонна непридатних пестицидів разом з тарою, очищено Гусятинський (21,970 тонн), Заліщицький (7,760 тонн), Зборівський (8,960 тонн) райони, з Підволочиського району вивезено 44,171 тонн, перезатарено та зберігається на транзитному складі в с. Зарубинці 7,810 тонн, у селах Токи і Богданівка необхідно перезатарити 4,3 тонни. Проведено затарювання в с. Глинна Козівського району  4,5 тонни відходів, в с. Ігровиця Тернопільського району – 3,94 тонни, які зберігаються на транзитному складі у селі Серединці Зборівського району.

У зв’язку з відсутністю тари ще не перезатарено 4,5т в с. Борщівка Лановецького району.

Таким чином, на складах області залишилося готових до вивезення 16,25 тонн та тих що потребують перезатарювання – 8,8 тонн непридатних до використання хімзасобів.

З метою завершення очищення області у 2010 році досягнуто домовленості з керівництвом ДП «Національний центр поводження з небезпечними відходами» про перезатарювання і відправлення на ліцензовані склади надлишку отрутохімікатів з умовою повного розрахунку за проведені роботи протягом січня-лютого 2011 року.

Голова ТОДА Валентин Хоптян подякував всім причетним до очищення області від застарілих та непридатних до використання отрутохімікатів.

«Це важлива для регіону справа, яку потрібно завершити у стислі терміни», – зазначив Валентин Хоптян.

Коментарі вимкнені.