За доходами громадян Україна – на одному рівні з Гондурасом

В Україні за різними оцінками (при повній відсутності офіційної інформації) на одну заможну людину припадає від 15 до 40 бідних.

Індекс співвідношення доходів 20% найбагатших громадян країни і 20% найбідніших її громадян є тим об’єктивним макроекономічним показником, що характеризує баланс економічних інтересів та рівень соціальної справедливості і є, по суті, мірилом цивілізованості суспільства.

У Португалії цей показник – 7,3 до 1, в Японії – 4 до 1. В Сполучених Штатах Америки – 9 до 1, у Мексиці – 14 до 1, Бразилія – 24 до 1, Гондурас – 38 до 1. В Україні ж за різними оцінками цей показник знаходиться в межах 15 до 1 – 40 до 1 1.

До речі, 10 до 1 вже вважається критичним. Саме співвідношення доходів визначає не лише рівень життя в країні, не лише перспективи розвитку країни, але і рівень політичної культури і рівень суспільної моралі. Співвідношення доходів громадян – це не лише співвідношення грошей в кишенях, це ще й співвідношення можливостей самореалізації.

Загрозливо високий рівень розшарування українського суспільства на більшість, що живе на межі існування, і кілька відсотків дуже багатих, що розпоряджаються всім капіталом держави, дає підстави прогнозувати хвилю протестів в найближчому майбутньому, які наочно зараз спостерігаємо на прикладі Єгипту.

Про це повідомляє ТСН.

Коментарі вимкнені.