“Записки українського самашедшого” продають на Різдво

“Записки українського самашедшого” Ліни Костенко і “БотакЄ” Тараса Прохаська потрапили до топ-продаваних книг у Тернополі в часі зимових свят поряд із традиційними виданнями на різдвяну тематику, – пише «20 хвилин»

Малим дітям цьогоріч дарують переважно книги про Новий рік, колядки та щедрівки, Санту та його оленів, ангелів. Натомість для коханих, друзів, батьків чи дорослих дітей обирали класику чи фантастику.

Кореспондент “20 хвилин” обійшов чотири великі книгарні у Центрі. У кожній із них книги про зимові свята зараз стоять на видному місці, займаючи окремі полиці. Показово, що попри різний асортимент та спрямованість продукції продавці та консультанти різних книгарень говорять про загальний інтерес до колядок, щедрівок і сценаріїв вертепу.

– Якщо говорити про подарунки для дітей, то книги цьогоріч дарують переважно тим, кому до 12 років. Найбільше – дошкільнятам 2-8 років, – розповідає продавець-консультант “Дому книги”, що на вул. Йосифа Сліпого, Софія Сабаль. – Особливо популярною є книга “Обряди і страви святого вечора”.

За словами продавців-консультантів вказаної книгарні Наталії Побуринної та Марії Прокопець, у попиті на цьогорічні свята книга Френса Баума “Життя та пригоди Санта-Клауса”, видання “Найкращий подарунок”, “День подарунків”, “Олені Санта Клауса”. Розбирають і “Різдвяну пісню у прозі” Чарльза Діккенса та “Вечори на хуторі біля Диканьки” Миколи Гоголя. Ці книги у попиті серед школярів.

– Якщо порівняти з минулим роком, то покупці стали вибагливіші. Ті, хто купував книги і минулого року, хочуть чогось нового. Також запитують про дешевші книги, – додає Наталія Побуринна.

У книгарі “Ярослав Мудрий”, що на Руській, у зимові свята тернополяни особливо вподобали книги для діток “Золотий павучок” і пазли на новорічну тематику.

– А з недитячої літератури на свята дуже швидко розібрали “Записки українського самашедшого” Ліни Костенко. Купують і “БотакЄ” Тараса Прохасько, – говорить консультант книгарні Галина Брик. – Хто купує? Різні вікові категорії, різні верстви, але загалом – інтелігентні люди.

Про видання “Різдвяний вертеп” – книжечку панорамку, “Перед Божими яслами”, “Новорічні пригоди” запитують протягом свят тернополяни у магазині-салоні “Джура”.

– Гарно розходяться колядки та щедрівки, загадки на зимову тематику, – говорить продавець Вікторія. – Щодо дитячої літератури, то покупці водночас дивляться на дві речі: щоб видання було гарно ілюстроване і написане зрозумілою для дитини мовою.

У “Книжковій хаті”, що на вул. Чорновола, книги про Новий рік, Різдво та інші свята розташували одразу біля входу.

– Є і віршики, і казки, й коляди. Та й загалом є збірні книжки – про весь цикл зимових свят, – розповідає менеджер-консультант книгарні Назар Савчак. – Окремі видавництва підготували цілі серії книг на різдвяну тематику. Для дорослих під Новий рік брали “Записки українського самашедшого” Ліни Костенко. Питають і далі, але видання розкупили протягом двох годин. Згодом буде ще.

До речі, тернопільські книгарні уже готуються до ще одного зимового свята – Дня святого Валентина. Для цього оновлюють асортимент валентинок. Будуть і книги про любов.

– Окрім класики є й такі видання, як “Улюблені вірші кохання” – чоловічий та жіночий комплекти, – каже Назар Савчак. – У них підібрані вірші, написані, відповідно, чоловіками та жінками.

Коментарі вимкнені.