Зеленько – такі імена діти давали своїм першим в Тернополі нитковим коникам

Власними руками виготовити справжнього казкового коника вчили тернопільський малят. Майстер-клас по плетінню ниткових тваринок провели в Тернополі уперше.

Проте на дебютне заняття зібралось більше десятка маленьких майстрів. Ведуча уроку Ольга Гурняк каже, що власними руками виготовити таку іграшку може кожен, навіть маленька дитина. Головне, аби поруч були батьки-помічники та вистачило терпіння і наполегливості. А задоволення гратися власноруч виготовленою іграшкою не порівняти з найдорожчою лялькою, пише ІНТБ.

Ольга ділиться всоїми емоціями: «Іграшка власноруч виготовлена набагато тепліша, приємніша і нею набагато краще гратися, бо знаєш, що саме тут ти завязував цей вузлик і він тобі вдався, чи навпаки, тут коник краще стоїть чи в нього краща грива і таке інше».

Окрім того, що такий маленький м’який друг дуже симпатичний, він має ще й символічне значення. Такі іграшки робили наші предки, але не з ниток, а з соломи. Кінь-символ волі, міцного духу та краси у поєднанні з духмяними травами ставав хорошим оберегом для малюків минулого століття. Сьогодні ж традиції поступово повертаються. Все популярнішими стають ляльки-мотанки чи інші автентичні забавки.

Ольга Гурняк, ведуча майстер-класу, дає професійні поради: «Солома дуже хороший матеріал, він не шкідливий, дуже теплий, пахне, приємний на дотик і кожна дитина, бавлячись, отримує якусь енергію соломи. Так само і з ниток, бо вони простіші, краще використовуються, можна навіть прати такі іграшки, вони не шкідливі, дитина ними не зашкодить собі і вони гарно виглядають».

На майстер-класі діти від 5-ти рочків разом з батьками плели власних коників. Кожен сам обирав улюблені кольори, вигадував імена тваринкам, та навіть цілі легенди про своїх персонажів.

Діти, звичайно, були раді такому заняттю:

«Я вибрала рожевий, бо мені рожевий більше подобається. Цього коня залишимо собі, і вдома ще наробимо багато-багато».

«Ну я не знаю, буде маленький коник, ім’я якому я ще не придумала».

«Я хочу такий, щоб різнокольоровий».

«Він буде нормальний, гарний, він буде маленьким, зелений, бо він буде казковий. І ім’я йому дам Зеленько».

Враховуючи таку несподівану цікавість до іграшкового хенд-мейду, подібні майстер-класи  планують проводити і надалі. Проте не варто думати, що нитковий коник – лише дитяча іграшка. Він може стати автентичною прикрасою, хорошим подарунком-оберегом для дорослого, а з наближенням різдвяних свят такий коник може слугувати оригінальною ялинковою прикрасою.

Нагадаємо, 12 листопада, в книгарні “Є” в Тернополі пройшов перший в місті майстер-клас “А ти на коні?” по виготовленню ниткових коників.

Коментарі вимкнені.