Звалище під Тернополем вбиває тамтешніх жителів та їхні сім’ї

Порпатися у смітті – робота і триб життя. Звалище під Тернополем працевлаштовує десятки тамтешніх жителів. І вбиває їхні сім’ї. Яких подарунків до свят шукають у непотребі приречені на сморід і бруд?

Щодня, без вихідних від самого ранку, на головне сміттєзвалище Тернополя сходяться люди. Свіжі відходи для них означають – є робота. Петро Онищук тут уже чотири роки. Колись працював у колгоспі. Господарство розпалося. Сьогодні без освіти 28-річний парубок у селі не має де заробити. От і доводиться порпатися у смітті.

Петро:

Відбираємо все: пластик папір, залізо. Все, що під руки попаде, то і збираємо. Для нас вигідно, бо ми не маємо роботи на даний час. І скільки ми ходили на роботи, і для нас ніяких робіт на даний час не пропонували.

Від полігону з відходами до найближчого села Ігровиці менше від кілометра. Люди, які перебирають сміття, там і живуть. Сморід на звалищі нестерпний, але на нього уваги ніхто не звертає. Віджартовуються, мовляв, специфіка роботи.

Люди:

Вона з одної сторони нам звичайно шкідлива, але з другої сторони, там багато людей ходять відробляють щербену копійку. На газ і на світло, на такі самі звичайні життєві проблеми.

Якщо якусь копійку виділяють на потреби сіл, то вроді краще, а з екологічної точки зору тут багато виникає питань.

Сільська рада опинилася між двох вогнів: одні вимагають закрити звалище, інші – навпаки, хочуть, щоб полігон працював і далі.

Галина Голик, ігровицька сільська голова:

Село наше, можна сказати, розділилося на половину. Є люди, які заробляють там гроші, я їх прекрасно розумію, шкодую, бо хліба в нас заробити нема на чому, бо нема в нас підприємств. Але з другої сторони – інші люди терплять і не тільки інші терплять, а й ці терплять, тому що воно наносить шкоду.

Цього року за використання смітника сільрада отримала від міськвлади Тернополя 100 тисяч гривень. Але ці гроші ніяк не рятують здоров’я ігровичан.

Галина Голик, ігровицька сільська голова:

Рак, інфаркти, туберкульоз, інсульти. В нас дуже багато людей помирає і народжуваність дуже мала. В нас, наприклад, в цьому році померло 22 чи 23 чоловіки, народжуваність дуже мала.

На сміттєзвалищі нині чекають свят. Після Великодня тут знайшли 5 тисяч доларів. Хтозна, можливо на це Різдво й Петрові пощастить знайти тут щось цінніше, ніж папір і пластик.

Вікна, СТБ

Коментарі вимкнені.