Україна перебуває на межі катастрофи. Підсумки 2014

Те, чому ми сьогодні є свідками, це не тимчасовий економічний спад, викликаний подіями останнього часу (анексія Криму, війна на Донбасі), чи некомпетентною економічною політикою (це – не причина, це – наслідок), а цілеспрямованим руйнуванням нашої індустріальної бази, знищення середнього класу, станового хребта країни, який залежить від прогресивного індустріального росту і стабільної зайнятості.
Відсутність реально дієвої критичної маси активних Громадян, здатних змінити ситуацію в державі, призвела до чергової втрати часу і темпу революційного поступу початку року.
Аморфна частина суспільства, «політичне болото», яке становить близько 70% населення, знову обрала владу «бариг» і лихварів. Відбулася зміна ешелонів олігархату, а не системи. Потуги косметичного ремонту і внутрішнього перепланування – це не реформи. Нинішня влада на реформи не здатна. Цей факт слід прийняти, як даність і діяти відповідно.
Аналізувати будь-які дії нинішньої влади контрпродуктивно. Вони передбачувані і, за великим рахунком, не залежать від видимої частини владного айсбергу.
Головний контекст подій, які відбуваються в державі – «Потужна Україна не потрібна нікому». Ні Заходу, ні Сходу. Гірше того, вона не потрібна і нинішній владі. Лише усвідомивши це, можна серйозно й відповідально пропонувати своє бачення напрямків у яких слід діяти для порятунку не тільки Держави, але й самих себе.
З початку року, в міру своїх знань і досвіду, намагався запропонувати головні, концептуальні напрямки розвитку держави і суспільства.
1. У квітні місяці, після анексії Криму та поширення зарази сепаратизму на схід і південь країни, був запропонований своєрідний Меморандум Злагоди (http://inspectoris.blogspot.com/2014/04/blog-post_23.html). Досить суперечливий і дражливий. Проте, як показують останні події, саме до подібного варіанту схиляється нинішня влада. Але, в той час, ще не було ТИСЯЧ загиблих на східному фронті героїв, приниження України й українців, злиднів у які потрапили пересічні громадяни.
2. Паралельно, в той самий час, було запропоноване бачення організації системи влади на Донбасі (http://inspectoris.blogspot.com/2014/04/blog-post_28.html). На жаль, майже нічого із запропонованого не було використано. Гнійник розширився до неймовірних розмірів. І найгірше, його планують «лікувати» натираннями й примочками. Хоча рятівним є виключно оперативне втручання.
3. Одночасно, на початку травня, пропонувалось бачення тогочасного упорядкування ситуації зі збройними формуваннями у зоні АТО (http://inspectoris.blogspot.com/2014/05/blog-post_6.html). Особисто мені невідомо, чи зроблено, бодай щось, у цьому напрямку. Дещо пізніше, у кінці того ж таки травня місяця, до уваги були запропоновані загальні засади трансформації органів міністерства оборони (http://inspectoris.blogspot.com/2014/05/blog-post_25.html). У розвиток даної проблематики, в кінці серпня початку вересня, запропоноване бачення місця і ролі угрупувань територіальної оборони (http://inspectoris.blogspot.com/2014/08/blog-post.html) й добровольчих батальйонів (http://inspectoris.blogspot.com/2014/09/blog-post.html).
Безперечно, не залишились поза увагою й заклики влади до реформування держави в цілому.
4. Найперше, на що була звернута увага, це реформи в системі МВС, чи не найбільш корумпованого, органу державної влади з рівнем довіри громадян до 5%.
Бачення структури МВС – http://inspectoris.blogspot.com/2014/05/blog-post_15.html, польова варта, як орган охорони правопорядку у сільській місцевості – http://inspectoris.blogspot.com/2014/05/blog-post.html, місцева (муніципальна) поліція – http://inspectoris.blogspot.com/2014/05/blog-post_9.html, кримінальна поліція – http://inspectoris.blogspot.com/2014/06/blog-post_14.html.
5. Не залишилась поза увагою судова система – http://inspectoris.blogspot.com/2014/05/blog-post_23.html , й проблеми суддівського корпусу – http://inspectoris.blogspot.com/2014/06/blog-post.html.
6. Цілком зрозуміло, що назріла адміністративно-територіальна реформа, загальне її бачення – http://inspectoris.blogspot.com/2014/07/blog-post.html.

Надзвичайне занепокоєння, у наведеному на самому початку контексті, викликають, так звані, «перемир’я», що послідовно проголошуються президентом. В запропонованому коротенький аналіз одного з «документів» – http://inspectoris.blogspot.com/2014/09/blog-post_7.html.
Так само, ще на початку липня, була запропонована ідея створення Народного Трибуналу для осіб винних у подіях, що мали місце в Україні у період з жовтня 2013 року – http://inspectoris.blogspot.com/2014/07/2013.html.
На завершення хочу зазначити, що все запропоноване не претендує на істину в останній інстанції й не є раз і назавжди усталене. Ситуація в державі розвивається надто динамічно. Те, що вчора здавалось єдиновірним, сьогодні вже потребує переосмислення й доопрацювання. Це – нормально, так і має бути.
Через брак спеціальних знань не була детально опрацьована ціла низка питань економічного розвитку країни. Зокрема, не розвинута ідея відродження кооперативного руху на селі. Розвиток споживчих та виробничих кооперативів.
В стадії обґрунтування перебуває пропозиція щодо зняття ввізних мит на автомобілі та сільськогосподарську техніку, обладнання й устаткування переробних підприємств та виробництв, ремонтних майстерень. Необхідні нові робочі місця, а не бездумне й безсистемне урізання соціального забезпечення.
Необхідна ЗМІНА філософії влади у ставленні до першочергових завдань у сфері бюджетотворення й оподаткування.

Ось так минув рік.
З січня місяця, кажуть, «чіповані» паспорти будуть видавати. От минулого року не встиг, треба займати чергу.

Олег Мартинюк.

Коментарі вимкнені.