На ринку у Бучачі – монополія
Часто від бучачан можна почути скарги на надто високі ціни на продукти харчування, які реалізовуються на центральному ринку міста. Мовляв, м’ясо та м’ясні вироби, овочі та фрукти у нас набагато дорожчі, ніж у Тернополі, а зарплати – відомо які. З цим люди звертаються і до районної влади. З метою вивчення ситуації та моніторингу цін управлінням економіки і розвитку інфраструктури РДА із залученням відповідних спеціалістів було проведено рейд-обстеження ринку. Зафіксовано, що ціни на м’ясо у Бучачі, наприклад, різняться у порівнянні з тернопільськими в середньому на 10 грн., хоча така сама ситуація склалася в більшості районів. Зокрема кілограм яловичини коштує 58-65 грн., в Тернополі – 50-55 грн., свинина – 65-68 грн. (55-58 грн.). Вартість ковбасних виробів практично така ж, як і в обласному центрі. Дешевші домашній сир, сметана, молоко, яйця.
Загалом, цікава ситуація склалася на ринку м’яса. Люди, які самотужки намагаються продати м’ясо, зізнаються, що в м’ясний павільйон «чужим» – зась. Підприємці, які там торгують постійно (орендує павільйон Йосип Драгомирецький) диктують «чужакам» свої умови: ставлять їх у кінець павільйону, куди покупець може й не дістатися, змушують не знижувати ціну. У результаті виробник, не спродавши м’ясо, здає його тим самим підприємцям за низькими цінами. Від такої «оборудки» перекупник має на одній свині чистого навару 600-800 гривень: закупівельна ціна на м’ясо – 29 грн., продають по 60-70 грн. Ще один факт: у період з 1 по 26 вересня шестеро підприємців у павільйоні продали 70 голів свиней, а виробники – лише 5.
Оперуючи такими даними, управління економіки і розвитку інфраструктури, агропромислового розвитку РДА зініціювали засідання комісії за участю керівників райСТ, ринку, податкової, санепідстанції, ветмедицини і, звичайно ж, самих підприємців, яким наполегливо рекомендовано знизити ціну на м’ясо. Щоб якось знизити ціни на продукти харчування райдержадміністрацією було ініційовано проведення сільськогосподарську ярмарку, що відбувся 29 вересня цього місяця, на якій торгували здешевленими м’ясом, рибою, молокопродуктами, цукром, борошном, овочами та інше. Реалізовано продукції на ярмарку на суму 119200 грн. Щоб подолати монополію на ринку м’яса розглядається можливість, розділення м’ясного павільйону на дві частини з окремими входами: з одного боку – підприємці, з другого – люди, які продають свою свинину чи яловичину. Уже у вівторок цього тижня можна було придбати м’ясо безпосередньо від виробника – ПАП «Зелена» та ТзОВ «Бучачагрохлібпром» в районі аптеки № 16, що біля райдержадміністрації, по ціні 35-40 грн. за кг. свинини.
Коментарі вимкнені.