Фестиваль вина в Ужгороді матиме дах і не матиме “старих” вин
Фестиваль молодого вина «Закарпатське Божоле», який має пройти 19 і 20 листопада в Ужгороді, відбуватиметься цього разу не просто неба на вул. Волошина, а у старовинних підвалах. Про це ЗІКу повідомили у прес-службі Ужгородської міської ради.
Молоде вино дегустуватимуть у «Винному льосі» – так називають будівлю, розміщену у центрі міста на вулиці Ракоці. Із XVIII століття під мурованими склепіннями цієї споруди зберігали харчі та напої. Будівництво цих складів пов’язують зі сплеском торгівлі і виноробства на Закарпатті. «Винний льох», який іще звуть Амбаром, є найдавнішим з ужгородських сховищ продуктів (кремезна споруда, датована 1781 роком, є пам’яткою архітектури).
Ідея провести свято вина у «Винному льосі» належить Ужгородському міському голові Вікторові Погорєлову. З підвалів прибрали кілька вантажівок непотребу, адже роками приміщення було в занедбаному стані. Подвір’я старого будинку облагородили ще у вересні – його розчистили й огородили кованим парканом.
Щороку посмакувати найкращими винами урожаю цього року на фест з’їжджаються тисячі туристів. Що цікавого запропонують організатори цього разу – KarpatNews розповів голова Спілки приватних виноградарів і виноробів Закарпаття Олександр Ковач.
– Що таке божоле і чому молоде вино користується такою популярністю?
– Взагалі традиція споживання вина божоле прийшла з Франції. Молоде вино робиться з сорту гаме, при чому відомо, що вино з нього виходить досить посереднє. Для того, щоб його «проштовхнути» на ринку, французи вирішили навчити людей пити божоле. Цікаве воно тим, що у ньому відчуваються нотки соку, воно дуже ароматне. Свято божоле почали проводити у третій четвер листопада, хоча за всіма канонами вино може починати продаватися не раніше січня наступного року. Тепер вина божоле у світі споживається неймовірна кількість, в усіх хороших ресторанах є французьке божоле. На Закарпатті фестиваль молодого вина проводиться вже вп’яте. Запропонувавши колись спілці виноградарів та виноробів проводити це свято, я мав дві цілі – легалізувати приватне виноробство та прививати культуру споживання вина.
– «Закарпатське божоле» – фестиваль більше для туристів, чи для самих закарпатців?
– Для туризму в нашому краї осінь – мертвий сезон. Готелі та бази зараз пустують, але до 19-го листопада, от побачите, вони всі будуть заповнені. Популярними є тури вихідного дня «Закарпатське божоле», можна сказати, що фестиваль буде цікавим і для гостей нашого краю, і для місцевих жителів.
– Які фестивальні «фішки» готуєте цього року?
– Як я вже казав, надзвичайно важливо для мене, і для інших виноробів пояснити людям, що таке культура споживання вина. У нас будуть продаватися дегустаційні бокали, в ціну яких буде вкладено літр будь-якого вина, яке буде до душі. Купуєте гарний бокал за 50 гривень, з яких 25 гривень – вартість самого бокалу, ще 25 – ціна літру вина. Насправді ж ціна літру вина – 40 гривень, тобто ми свідомо пішли на цей демпінг, щоб людей зацікавити купувати такі бокали. При цьому видається дегустаційна карта, яку ви залишаєте там, де, на вашу думку, найкраще вино. Принцип простий: переможцем стане той винороб, у кого буде найбільше карток, тобто справжній народний обранець.
– Хто і яким чином може взяти участь у фестивалі?
– Я хочу наголосити, що на фестиваль можна привозити виключно вина врожаю 2011-го року. Ніяких «старих» вин. І жодних «гібридів», тільки чисті сорти винограду. 15-го листопаду о 10-й ранку в дегустаційному залі «Шардоне» будуть прийматися заявки. Наголошую, що хто не з’явиться, для того просто не буде місця, адже цього року у фестивалю – новосілля.
– І де ж він буде проходити?
– Цього разу міська влада запропонувала нам «переселити» фестиваль у винний льох поблизу площі Поштової. Там прекрасне місце, це пам’ятка архітектури 17-го століття, там неперевершена атмосфера, однак довгий час ці приміщення були занедбані. Зараз там кипить робота, готується місце. При чому всередині льоху буде виключно вино. Ми не пустимо туди ні з медом, ні з шашликами, це все буде на вулиці, там же буде концерт самодіяльних колективів, гостей культурної програми буде гурт «Rock-H». Тож має бути весело, смачно та цікаво, усіх запрошуємо.
Коментарі вимкнені.