До Тернополя приїде «троянський кінь» Порошенка

Любимо ми, українці, створювати собі кумирів. То аж до хрипоти кричали: “Ющенко, Ющенко”; то дух “Юлі” викликали з в’язниці. І все ще сподіваємося, що прийде якийсь герой і все за нас зробить. Навіть у нашому духовному гімні співається: “Боже, єдиний, великий, нам Україну храни”. І поки Бог оце має нам її хранити, ми сидимо на лавочці у затінку і очікуємо позитивного результату.

Сьогодні роль рятівної ікони покликаний виконувати Міхеіл Саакашвілі. Вже лунають заклики призначити його то прем’єр-міністром, то генеральним прокурором. Тут одного не розумію – навіщо зупинятися на півдороги? А давайте його призначимо одразу і всюди – і головою Нацбанку, і міністром внутрішніх справ, і двірником у моєму будинку, бо той не дуже вправно віником володіє.

І ось цей новітній рятівник нації та держави днями планує відвідати Тернопіль. Приїде він сюди не сам, а разом з усім своїм антикорупційним рухом “За очищення”. Буде багато і пристрасно вести мову про корупцію в уряді. При тому навіть словом не згадає Президента нашого. Хоча все частіше лунають натяки, що найбільше корупціонерів саме в його оточенні.

Чому так? Можливо я помиляюся, але здається, що всі оці рухи Саакашвілі – це черговий проект саме Порошенка. Рейтинг “рошенівців” падає просто катастрофічно. І щоб зберегти контроль над Верховною радою, Петро Олексійович пропонує українцям новий політичний проект, до якого він ніби-то не має жодного стосунку. Воно з одного боку ніби і так, а з іншого – і Порошенко і Саакашвілі є кумами Ющенка. Кум мого кума, звичайно, не мій кум, але все одно – практично родич. Можливо саме тому Петро Олексійович і залишає поза увагою новітнього борця з корупцією, а всі горіхи дістаються урядові. До речі, саме тому урядові, у якому є кілька постатей з колишньої, ще грузинського періоду, команди самого Міхела.

Як би там не було, але проект цей має всі шанси на успіх. У Саакашвілі ще навіть не має своєї партії, але вже зараз соціологи відзначають, що у разі її створення, за неї проголосують більше українців, ніж за будь-яку з уже існуючих.

У Тернополі Міхеіл планує побувати 3 березня. В Івано-Франківську він був 23 лютого. І у тому, і в іншому випадку – робочі дні. Виникає цілком слушне запитання, а яким це чином борець з корупцією замість того, щоб перейматися проблемами довіреної йому області, їздить різними містами і закликає змінювати систему. Коли наш Барна свого часу відвідав Одесу, також у робочий день, то увагу на це звернув сам Арсеній Петрович Яценюк. А Саакашвілі, як бачимо, можна.

І ще одна маленька ремарочка щодо європейськості цього політика. Днями він звинуватив у корупції все керівництво СБУ. Саме так, всіх і без винятку. Так ось, у цивілізованій Європі політик після таких заяв надає факти і докази. Якщо ж він це зробити не спроможний, то як політик – він перестає існувати. У нас все простіше – у нас можна з екранів телевізорів і в засобах масової інформації займатися політичним популізмом і звинувачувати у всіх гріхах, кого заманеться. Тут головне побільше правильних слів, головне, щоб людям вони подобалися. І вони вже готові кричати: “Саакашвілі, Саакашвілі”. А потім приходить прозріння. Але, як завжди, запізно. І черговий кумир іде у забуття. А ми починаємо шукати собі нового.
Андрій БЕРЕЗОВЧУК

Коментарі вимкнені.