Духовний Талібан

Ігор АркушаЄ на землі тернопільській, на самому березі Збруча, славне містечко Підволочиськ. Маю до нього сантимент із особистих причин. Знаю, ця земля дала Україні не одну визначну особу.

Додатково приємно, що на гербі славного містечка було зображено Світовида – під Хрестом, знаком Сонця.

Хотів би нагадати, що кам’яне зображення Світовида, втілення вірувань давніх Предків, було знайдено у тій таки річці Збруч, правда не у Підволочиську, але не так таки і далеко. Але це несуттєво. Герб відображав зв’язок минулого і сучасного. Сучасне мав би втілювати той же хрест. Логічно ж, Світовид був зображений знизу, адже ж – корені, основа, фундамент, без якого немає нічого. Хрест – нагорі. Між ними – зображення моста, якого знає кожен підволощанин, як зв’язок, ланка між минулим і сьогоденням.

Герб – життєствердний, правильний… Але днями неприємно вразило нове зображення герба, тобто «недозображення». Спочатку не повірив чутці, а потім очам – Світовида на гербі вже немає! Думав, десь хтось пожартував, десь щось пошкодилося, аж ні! – на всіх державних установах, всюди де тільки він є – та ж сама вада!

Хотілося би себе обманути, переконати, що, ні, – таки зішкрябали, щоби зобразити його якось вишуканіше, досконаліше…

А якщо ні? Припустімо, що мої найгірші сподівання підтвердяться, – то рятуймося – до влади прийшов Талібан! А що ж можна подумати – час всезнищуючих большевиків вже минув, китайських хунвейбінів – теж. А зважаючи на всепроникну глобалізацію у світі, можна остерігатися тільки одного – талібів. Поведінка ідентична – знищити всю пам’ять про Предків, їхню духовно-культурну спадщину і насадити натомість все чужорідне, інтернаціонально-безнаціональне.

Це ж у 2001 році в Афганістані таліби вибухами знищили 50-метрову статую Будди в провінції Баміан і багато інших буддійських пам’ятників. Зображення були визнані антиісламськими. І ще й у зв’язку із тим, що радикальний іслам забороняє фігуративне мистецтво. А починали вони теж із маленького, несміливих спроб…

Це ж із чим ми зіткнулися на землі нашій? Невже? Чи варто бити на сполох, поки не опанував нами духовний талібан? Прояви все впевненіші – це і відмова у праві українців на вільне віросповідання, нищення пам’ятників духовності Предків і ще багато чого.

Будьмо уважні!

А поки що на гербі Підволочиська зіяє пустка, там де був образ Світовида… Чи не символізує це пустку у душі, яку нам пророкують?

Коментарі вимкнені.