Крученики-арабески від Дзвінки Торохтушки

КРУЧЕНИКИ – АРАБЕСКИ
Спека така, що під п`ятами репається земля. Це , якщо ви в селі. Бо в місті у вас під ногами пливе розпечений асфальт і тріскається тротуарна плитка. То вона така гаряча, як черінь у п`єцови.
Найбільше хочеться зануритись у став і відчути себе рибою у воді.
Але моє велике дитьо привезло з села чергову торбинку з городиною. І всі зауваження Титана з приводу спеки, як в Сахарі і ризику виникнення парникового ефекту на кухні відхиляються, як неконструктивні.
Тому що Сахара – то не так вже й погано. Живуть же там якось араби. І ми спробуємо. Законсервувати літню спеку. Готуємо на зиму “Курученики – арабески”.


Кабачки – 4 кг, баклажани – 4 кг, перець болгарський – 1,5 кг, яблука – 1 кг, базилік – 1 пучок, кріп – 1 пучок, петрушка – 1 пучок, консервативний букет,перець чорний – 0,5 ч л., гвоздика, перець духмяний, лавровий лист, зіра (кмин) – 1 ст.л., цибуля зелена – 2 пучки.
Зелену цибулю слід брати з тугими стеблами, щоб надійно зав`язати ними наші крученики.
Східну нотку в нашій консервації дадуть нам зернятка зіри (кмину) в поєднанні з базиліком та іншими прянощами.

Кабачки і баклажани нарізаємо вздовж тоненькими смужками (товщиною прибл.2-3 мм) і підсолюємо. Кабачки обсмажуємо одразу, а баклажанам даємо постояти, щоб вийшла гіркота і злегка їх відтискаємо. Також обсмажуємо з двох боків.

Перець нарізаємо крупними смужками, кладемо на сковорідку , солимо, перчимо і обсмажуємо.

Яблучка чистимо і ріжемо невеличкими дольками. Даємо овочам вистигнути, а самі , тим часом, готуємо банки. Кладемо в кожну лавровий листок, духмяний перець, гвоздику, гілочку базиліка, зубчик часнику, кілька зерняток зіри (кмину) і екібану з нашого консервативного букета. Можна додати трішки перцю чилі, якщо хтось любить гостреньке. Далі викладаємо на дошку, чи на мілку тарілку наші баклажани, всередину кладемо дольку яблучка і гілочку зелені. Загортаємо, щоб вийшов у нас красивий крученик і обв`язуємо стеблом зеленої цибульки. Так само начиняємо кабачкову смужку перцем і зеленню, загортаємо і зав`язуємо.

Варимо маринад. 2, 5 л води, 2 ст. л солі, 1, 5 склянки цукру, 1 скл оцту. Доводимо до кипіння. Викладаємо наші крученики в підготовлені банки і заливаємо киплячим маринадом. Пам`ятаємо про сакральні 2 см до обідка, щоб під час стерилізації закрутка не тікала з банки. Стерилізуємо літрові банки 25 хв і закручуємо. Перевертаємо і тримаємо так до повного охолодження.

 

 

Коментарі вимкнені.