Теплі огірочки з корицею від Дзвінки Торохтушки


Так уже сталося, що стараннями нашого дорогого уряду із не менш дорогими компослугами та ще відморожених на всю голову кацапів, котрі , за сумісництвом, ще й морозять, що вони нам брати, зима обіцяє бути холодною. І дорогою.
Але ж, як би там не було з температурою надворі, для нас найважливішими лишаться наш родинний клімат, тепло і затишок в душі і чекання свята.
А взимку свят у нас багато. І от, щоб були вони , справді, теплими, дбаємо, як справжні пор`ядні галицькі ґаздині, щоб було від чого прогинатися нашим святковим столам. Поки відморожені сусіди хлебтатимуть лаптями свої щі та добуватимуть “солєнія” покоцаними іржавими друшляками зі старих діжок, ми смакуватимемо хрумкі огірочки з корицею.
Специфіка цієї закрутки в тому, що на стіл одразу з погребу чи холодильника її, в жодному разі, подавати не слід. Як і всі страви, де використовується кориця, наші огірочки мають мати температуру трішки вищу від кімнатної. Власне, щоб розкрився аромат кориці.
Для цього, після знімання металевої кришки, я накриваю баночку керамічною і на кілька хвилин закутую зверху нагрітим рушником.


Отже : все просто.
Огірки – 5 кг, часник – 6-7 головок, кріп і петрушка – по 1 великому пучку, мед – 1 склянка, оцет – 1, 5 – скл., олія – 2, 5 скл., сіль – 5 ст. ложок, цукор – 1 скл., палички кориці – 5 шт, перець мелений – 0,5 ч. л., пахучий перець, гвоздика і ніжні пагони консервативного букета – до смаку.

Огірки нарізаємо вздовж, викладаємо у великий баняк. Мед, сіль, цукор і палички кориці доводимо до кипіння, трохи вистуджуємо і додаємо оцет і олію.Корицю виймаємо. Переливаємо суміш до блендера і кладемо туди ж часник і зелень. Все перемелюємо і заливаємо наші огірки. Перемішуємо. Витримуємо 2-3 години.
Після чого викладаємо у підготовлені і простерилізовані баночки. На дно кожної кладемо духм`яний перець, гвоздику, трішки мускатного горіха і листя та суцвіття консервативного букета. Стерилізуємо 0,5 л банки – 12 хв., 1л – 20 хв. Закручуємо і ставимо вистигати.


А взимку дістаємо слоїчок, трішки підігріваємо і насолоджуємось з картопелькою і печеними реберцями, наприклад. Або з грибочками смаженими.
Головне : не звертати уваги на скрипучий і лихий шум із-за північного кордону. Бо ж знаємо: то москалі скрегочуть зубами над своїми “солєньямі” з дірявих діжок. То в них називається ” по старінним рускім рецептам”. Тобто , діжка там реально стара, рецепт відсутній, а рускій дух такий з того пре, шо як вони то їдять – загадка. Ну, але : шо візьмеш з кацапа?

Коментарі вимкнені.