Гривня – точно не москаль


Пам’ятаєте одне з гасел останнього Майдану: «Хто не скаче, той москаль»? Так ось, гривня точно не москаль, тому що два останніх роки тільки те й робить, що стрибає. Але при цьому чомусь постійно намагається вскочити як не у прірву, то хоча б у канаву.

Голова нашого Нацбанку, хоча головою її можна назвати з великою натяжкою, спромоглася знайти більше причин такого стану речей, ніж є доларів на руках у населення. Взагалі інколи виникає відчуття, що пані Валерія, прокидаючись зранку, замість того, щоб думати, як виправити ситуацію, починає шукати причину. Адже винними у черговому падінні гривні з її слів вже були і якась комета поруч із земною орбітою, і народження двох тигренят-альбіносів у Токійському зоопарку і танення льодовиків в Антарктиді.

Ще Гонтарєва спромоглася звинуватити журналістів, які сіють паніку, а пожинають долари, а також надмір вихідних на початку року і політичну кризу. Але у підсумку все ж прийшла до висновку, що найбільшу провину у знеціненні національної валюти несуть пенсіонери. Адже уряд необачно збільшив мінімальні пенсії аж на 100 гривень. І вся ця пенсійна рать миттєво кинулася в обмінники, щоб оті зайві грошенята обміняти на 5 доларів. Але 5 – це за старим курсом. Адже Валерія Олексіївна не могла змиритися з тим, що тепер пенсіонери почнуть отримувати аж 55 доларів пенсії і вирішила докласти максимум зусиль, щоб відновити статус-кво.

А якщо врахувати, що за оцінкою нашого Президента, вона належить до найкращих голів усіх Нацбанків у Всесвіті, нехай і минулого року, то вдалося їй це зробити без особливих зусиль. І не дивно – адже минулоріч вона спромоглася знецінити гривню майже на 50 відсотків.

А щодо рейтингів, то світові фінансові аналітики чомусь вирішили, що пані Валерія займає аж ніяк не перше, а лише четверте місце у світовому рейтингу. Причому четверте з кінця – гіршими є лише голови Нацбанків Венесуели, Гватемали і Узбекистану.

Якщо враховувати, що рік лише розпочався, то можна прогнозувати значно суттєвіше падіння національної валюти. Адже попереду нас ще очікує цвітіння сакури, місячне затемнення, Чемпіонат Європи з футболу, а всі ці події можуть суттєво вплинути на курс валюти в Україні.

А нам з вами залишається лише сподіватися, що насправді гривня не впала, а лише присіла, готуючись до чергового стрибка. І цього разу – вверх. Адже гривня все ж не москаль.
Андрій БЕРЕЗОВЧУК

Коментарі вимкнені.