“Слава Господу Богу”, або Як минула десятигодинна сесія тернопільської міськради

Для депутатів Тернопільської міської ради сьомого скликання уже традицією стали засідання сесії на 9-10 годин. Принаймні, крайня 12-та сесія – сьома з тих, що тривали довше традиційного робочого дня.

Пора би вже місту подумати про облаштування буфету в міській раді. А ще – про масажні кабінетики (це ж не жарти – висидіти в одному положенні по півдоби). Тоді наші обранці могли б засідати на довше, скажімо на добу чи й дві, без шкоди для здоров’я.

Це все лірика, звичайно. Але якщо підвести підсумки 12-ї сесії, то вийде, можливо, навіть невеличка гумореска з елементами детективу. Бо, засідання, яке тривало із 9 ранку аж далеко понад робочий день, було насичене емоціями.

•    Так, ще ніколи з уст міського голови та депутатів не лунало стільки подяк один одним за співпрацю та розуміння.

•    Ще ніколи міський голова не вривався на засідання депутатської комісії зі словами «Люди добрі, що ви робите?», і ніколи депутати не продовжували засідання далі…

komisija-zem00001

•    Ще ніколи після голосування за резонансні проекти рішень міський голова так щиро не молився «Слава Господу Богу».

•    І ніколи депутати не ловили на лукавстві начальників управлінь міської ради.

Оскільки востаннє народні обранці збиралися у залі засідань ще два місяці тому, то й депутатських запитань і звернень назбиралося стільки, що до розгляду порядку денного змогли перейти аж через дві години заслуховувань депутатів та виступів представників громади. Міському голові це явно не подобалося, він постійно намагався погасити дискусії, перевівши запитання та виступи у спокійніше русло, мотивуючи це тим, що з такими успіхами доведеться працювати до ранку.

nadal12-ses

Проте депутати все ж хотіли добряче розібратися у тих питаннях, за які мали голосувати. Тому не надто зважали на репліки головуючого та продовжували записуватися на запитання до виступаючих.

Найбільше від їхньої допитливості «дісталося»:

livinskyj00001•    в.о.головного редактора комунальної газети «Тернопіль Вечірній» Олегу Лівінському.

Питання про його призначення та необ’єктивну роботу цього ЗМІ щодо депутатів підняв свободівець Іван Зінь. Як з’ясувалося в ході «розстрілу», в штаті газети зараз працює лише два журналісти, тому фізично встигнути усе вони не можуть. Проте в.о.головного редактора «клявся», що тим депутатам, які зверталися із матеріалами, він не відмовив жодного разу. Окрім того, колеги пана Зіня запевняли, що останні випуски «Тернополя вечірнього» таки рясніють матеріалами про діяльність депутатів.

Оскільки призначити Олега Лівінського головним редактором неможливо (головний редактор зараз перебуває у декретній відпустці, і згідно закону, звільняти її не можна), то домовилися, що про якість публікацій та діяльність комунального ЗМІ пан Олег прозвітує наступної сесії.

sesija1200001•    начальниці Управління освіти і науки Ользі Похиляк.

Вийшовши до звіту пані Ольга дуже хотіла бути почутою, міський голова навіть просив її не перекрикувати депутатів, адже мало кого цікавило усне озвучення тих проектів освітніх рішень, які депутати вивчали напередодні.

Депутатам більше «боліло», що Похиляк не заступилася за підлеглу директорку, а «вліпила» їй догану через анонімне повідомлення на сайті міської ради.

Депутат свободівець Ігор Турський дорікав начальниці, адже перед початком навчального року спеціальна комісія визнала школу готовою до процесу навчання. Колега пана Ігора по партії Іван Сороколіт, присоромив пані Ольгу висловом, що вона мала би захищати своїх підлеглих, особливо, коли ні преса, ні управління освіти не знайшло анонімного скаржника. Та й сама пані Ольга визнала перед депутатами, що проблеми в даній школі немає.

sesija1200002•    Начальнику Управління земельних ресурсів Віктору Кібляру.

Його на лукавстві підловив голова земельної комісії, депутат із «Самопомочі» Андрій Шкула.

Коли Шкула запитав про стан приміщення на ділянці Фонду держмайна в області, проект землеустрою для якої був винесений на розгляд сесії, пан Віктор відповів, що адмінбудівля діюча. Проте, в ході дискусії таки з’ясувалося, що приміщення занехаяне і не використовується. Про це повідомив секретар міськради Віктор Шумада.

Усе ж Віктор Кібляр знайшов собі оправдання: коли близько року тому він виїжджав на місце, тоді це приміщення ще було діюче.

Засідання 12-ї сесії сьомого скликання пройшло без пікетів, гучних звинувачень та експресивних виступів із будівельною піною чи іншими незвичними для сесійної зали предметами. Жінки-депутатки ставилися спокійно та розважливо до всього, що відбувалося цього дня навколо. А от чоловіки-депутати змогли показати справжній характер.

landyak00001

•    Андрій Шкула вперто тягнув руку, навіть коли Сергій Надал просив згортати дискусію.

•    Роман Навроцький (як член «Тверезої Тернопільщини») яро наполягав на голосуванні не на користь підприємців, які торгують алкоголем.

navrockuj00001

•    Іван Сороколіт, попри прохання Сергія Надала «Сядьте на місце, ніхто Вас сюди не запрошував» переконливо рвався до трибуни.

•    Сергій Надал не стримував себе у висловлюваннях, особливо на останніх годинах засідання: «Таке враження, що він (Сороколіт) читає закон, а ви (Печіль) читаєте Біблію», «Вам (Сорооліту) треба працювати у Верховній раді, там на Вас чекають з такими революційними пропозиціями», «Вам (Шкулі) ще теба вчитися».

sorokolit00001

Казусів у сесійному процесі теж не траплялося ніяких. Хіба лишень незначні неполадки із системою голосування «Рада». Тричі доводилося переголосовувати питання, коли у депутатів не працювала кнопка голосування. А ще народні обранці не могли поділити кондиціонер, коли одні хотіли прохолоднішого повітря, а інших влаштовувала стала температура.

Загалом, як показало крайнє засідання депутатів, вони дуже добре готуються до сесії, намагаються прискіпливо вивчати кожну цифру та букву проектів рішень, зважають на прохання та зауваження громади, і навіть вміють знаходити компроміси із виконавчою гілкою влади.

Довідка «Найтриваліші засідання сесій сьомого скликання»:

Тривалість Нумерація сесії Дата Кількість питань
07 год 37 хв 6 03.03.2016 117
08 год 18 хв 11 19.08.2016 275
09 год 10 хв 2 24.11.2015 162
09 год 29 хв 7 21.04.2016 230
09 год 40 хв 9 16.06.2016 249
10 год 33 хв 12 21.10.2016 232
10 год 48 хв 3 22.12.2015 213

ЛюПка Вовк

п.с. Детальніше про прийняті рішення та хід 12-ї сесії ТМР читайте на сторінках “Погляду” в рубриці новин.

Коментарі вимкнені.