Тернополяни розчаровані цирком у місті

На електронну адресу “Погляду” прийшов лист від тернополянина пана Івана К., який незадоволений гастролями цирку у нашому місті.

Цирк приїхав у Тернопіль. Побачивши рекламу в громадському транспорті та місцевих газетах, вирішив зводити свою донечку на зустріч з клоунами. Хоча ціни й «кусаються» (50 – 70 грн.), ми з дитиною пішли до «шапіто». Те, що я там побачив, цирковою виставою важко назвати. Скажу коротко: непрофесіоналізм в професійній роботі і професіоналізм у непрофесійній роботі. Пояснюю.
Непрофесіоналізм тому, що повно браку в роботі клоунів, гімнастів, дресирувальників та жонглера. Пробіжусь коротко по тих недоліках, що запам’ятались (треба було брати планшет, але ж думав, що заважатиме плескати в долоні).
Першим виступав «повітряний гімнаст», який перший і «накосячив». Коли чоловік «кружляв» під куполом, то сильно зачепився ногою за натягнутий трос (міг впасти).
Далі партачили мавпи, тобто їх дресирувальники, бо ж вони за них відповідають. Одну малесеньку водили на шнурку по бар’єру, і коли мавпа порівнялась із дівчатками, які сиділи у віп-ложі (в безпосередній близькості до арени), то чомусь вирішила привітатись із ними за руку. Добре, що сильна дресирувальниця (а може просто привикла до вибриків впертої мавпочки) миттєво і, майже непомітно, зреагувала та потягла неслухняну дальше.
Потім на арену витягли, знову ж таки на ланцюгу, більшу мавпочку. Все б нічого, але ланцюг заплутався їй поміж ніг: жінка тягне на арену, а бідна тварина шпорається та перевертається, десь після третього перевертання, вдалось виплутатись. Може це й дрібниця, але мавпу одягли в людське вбрання і збоку якось страшнувато було дивитись: немов дитина на прив’язі.
Ще згадується клоун, який був один, але після кожного виступу. Хотів спершу написати, що нічого нового не показав, але все таки була нова сценка. Клоун руками імітував білого голуба і бавився з ним, підкидав у повітря і ловив. Одного разу він випустив голуба, а в цей час на арену вийшов «зелений чоловічок» в чорній балаклаві на голові, написом «ПЛАХОЙ» на спині та застрелив з автомата пташку. На фоні останніх подій в Україні, терорист був доволі реалістичним – чесно кажучи я напружився при його появі. Виявляється номер присвячено миру на Землі.
Клоун ще показував, як вкладує спати півника. Щось він там робив з головою птаха, але «вклав» з другого разу.
Коли виступав жонглер питань не було, все було б нічого якби не найважчий номер з кільцями, який не вийшов. Але артист був завзятий тому після третьої спроби домучив номер.
Щось було ще, але вже не згадаю.
Тепер про професіоналізм. Це теж було у цей вечір: продаж попкорну та різних іграшок відразу при вході, платне фотографування з тваринами та артистами у антракті. Вся ця підприємницька діяльність ведеться за величезні гроші, при бездарній грі циркачів. Якщо взяти сімейну пару з двома дітками, то за квитки та всі запропоновані спокуси потрібно було б заплатити мінімум 400 грн. Я розумію, що криза і необхідно заробляти гроші будь-якими методами. Але якби вистава була красивою, а не дешевою подобою того, що показано на сайтах цирку «Олімп» та в рекламних буклетах, то розмова була б іншою. Навіть на костюмах зекономлено – дуже велика різниця між тими хто зображений на фото у рекламі та виступає у Тернополі.
Як би сказала Оля Фреймут – «НЕ РЕКОМЕНДУЮ».

Коментарі вимкнені.