Зустріч з тернопільським педіатром: кашель у дітей та вакцинація

Чергова зустріч Club Best Mama відбулась у ЛИСИЙ Private Club і більше нагадувала не бізнес-ланч мамочок, а відкриту лекцію в медичному університеті на тему: «Причини кашлю у дітей». Засновниця клубу Людмила Муринська спеціально запросила на зустріч лікаря – педіатра. Тема важлива, адже дітки часто кашляють, і виявити причини та призначити лікування повинен лікар. Але і батьки мають орієнтуватись у можливих причинах виникнення кашлю та розуміти, наскільки може бути небезпечною ситуація та наслідки.

Лікар – педіатр Ольга Дутчак розповіла мамочкам про можливі причини виникнення кашлю у діток та особливості вакцин та проведення щеплень. Інформація виявилась обширною і важливою. Тому ділимось нею з іншими мамочками, які не змогли завітати на захід.

Основні причини кашлю у дітей.

Отож, першою причиною кашлю часто стають виділення з носа (соплі). Вони подразнюють слизову та викликають кашель. У таких випадках носові ходи треба промивати ізотонічним розчином (сольовим). Маленьким діткам прозорі рідкі виділення обережно! забирають аспіратором (спеціальною грушкою). При потребі можна використовувати краплі для зняття закладеності носика. Протикашльові засоби у таких випадках не потрібні. У приміщенні має бути дотриманий температурний режим та вологість повітря.

Гострий риніт  – ще одна причина кашлю. Під час гострого риніту так само не потрібні протикашльові засоби. Але варто спостерігати за перебігом хвороби, адже на 3-4 день можуть виникати ускладнення. Виділення з носика можуть стати білими/ зеленими/ жовто-зеленими/ коричневими. Якщо нема підвищення температури, дитина добре почувається, то достатньо буде промивати носик ізотонічним розчином та капати крапельками окомістин. Також Ольга Дутчак рекомендує синупрет. Якщо на 7 день гострого риніту виділення стають зелено-коричневі, то лікар  призначить ще й антибіотики.

Запалення мигдаликів (ангіна) також є причиною кашлю, оскільки наліт теж подразнює горло. Ангіни можуть бути різними, залежно від збудника, який викликав хворобу.

Фарингомікоз – викликають бактерії + грибки. Кашель сухий, у дитини може бути «поперхування». Лікування симптоматичне, також рекомендують висів флори (виявлення збудника захворювання і відповідне лікування).

Інфекційний мононуклеоз – приєднується набряк лімфатичних вузлів, у дитини є наліт в горлі, сухий кашель, закладений ніс та збільшені лімфатичні вузли.

Фарингіт – надсадний тривалий кашель, при такому захворювання дитині необхідно давати багато пити тепле пиття заспокоює кашель.

Запалення задньої стінки глотки (дужок, мигдаликів) – лікар рекомендує полоскати горло відваром ромашки, шалфею, але не використовувати більше 2-х засобів, адже від надмірного використання антисептичних препаратів слизова стає тоншою та може виникати її атрофія. Краще давати пити молоко + масло, адже таке пиття змащує слизову та зменшує кашель. Засоби від кашлю не використовують. Але варто пам’ятати, що при високій температурі не працюють ферменти, може виникати бродіння у кишківнику. Тому  тепле молоко краще пити, коли температура не підвищена.

Трахеїт, трахеобронхіт – кашель сухий, виснажливий, триває протягом дня без перестанку. Бронхіт може бути різним (обструктивним, простим..), тому лікування має призначати тільки лікар!

Пневмонія (запалення легень) – дитина потіє, виникає інтоксикаційний синдром, температура підвищена, сухий нав’язливий кашель, дитина в’яла. Мамочкам варто звернути увагу, що дитина до 6 місяців не має кашльового рефлексу. Різні збудники дають різну картину  захворювання. Наприклад, хламідії викликають в’яле протікання хвороби, температура тіла та загальний аналіз крові при цьому в нормі,  ШОЕ  та лімфоцити трішки підвищені. А ось стафілококи, стрептококи викликають бурхливий початок хвороби з підвищенням температури та кашлем.

Ларингіт, ларинготрахеїт (запалення голосових зв’язок) – грубий кашель (як в трубу), голос дитини охриплий, голосові зв’язки набрякають. Може виникати невідкладний стан – негайно необхідно викликати швидку допомогу та знімати набряк.

Бронхіальна астма – при цьому захворюванні важливо зібрати анамнез, звернути увагу на спадковість, чи були подібні випадки в родині, висипання на шкірі, як часто дитина кашляє протягом року, наявність алергії та червоних щічок.  Кашель у дитини свистячий, шумне дихання. Виникають приступи задишки.

Глистна інвазія – як не дивно, глисти теж викликають кашель. Особливо аскариди, які мають складний шлях від личинки до дорослого глиста. Яйце аскариди проникає через потік крові в легені та викликає подразнення та кашель. Взагалі, існує більше 50 видів глистів, найбільш поширені 12.

Кашель може бути неврозоподібний, коли відволікти увагу дитини, то кашель проходить.

Рефлюкс – закид вмісту шлунку в стравохід подразнює та викликає кашель. Особливо вночі, коли дитина спить і приймає горизонтальне положення. Лікування при цьому проводять засобами для нормалізації роботи шлунку.

Кашлюк – серйозне захворювання, на початку якого виникає покашлювання вночі, може бути блювота, діагноз ставиться не з першого дня, а коли є типова картина. Діти до 1 рочку повинні лікуватись під наглядом лікаря в лікарні! (є загроза зупинки дихання). Причиною є вірус, який подразнює центр кашлю та викликає кашель. Аналіз крові при кашлюку може бути нормальним. Також варто здати на аналіз слину, на виявлення  ДНК кашлюку.

Під час зустрічі мамочки побачили, що причин виникнення кашлю є багато. І краще не зволікати, а звернутись до лікаря. Спеціаліст зможе правильно діагностувати причину та призначити ефективне лікування.

 

Вакцинація.

В Україні є обов’язковим щеплення проти 10 захворювань: дифтерія, кір, краснуха, коклюш, гемофільна інфекція, гепатит, поліомієліт, правець, туберкульоз, паротит. Також можливі додаткові щеплення – вітряна віспа, пневмокок, папіломовірус, різноманітні гарячки. Вакцинацію проводять згідно графіку, але можна написати індивідуальний план щеплень, залежно від ситуації.

Важливим питанням для мамочок була тема якості вакцини, її складу та безпеки для малюків. Було цікаво і пізнавально дізнатись, що вакцини виробляють не з ослаблених чи вбитих вірусів, а з їх окремих частин, на які виробляються антитіла в організмі людини (це можуть бути оболонка вірусу, частки клітин тощо). Тому такі вакцини не викликають загрози виникнення захворювання після вакцинації. А ось питання безпечності вакцини визначається якістю її очистки від сторонніх домішок, які використовуються в процесі її виробництва. Матеріал для виробництва вакцин отримують в інституті Пастера (це єдине місце, де можна отримати матеріал для вакцин). Щоб вакцина зберігалась, додають різноманітні речовини – антибіотики, стабілізатори. Вакцину вирощують на середовищі (білок), і при вакцинації в організмі виникають реакції саме на ці додаткові речовини, якщо вакцина була погано очищена. Реакція може бути місцева (в місці наприклад, уколу) та генералізована – підвищення температури тіла та інші ознаки.

Вакцинація – це серйозна процедура, тому варто підготуватись до неї грамотно: за тиждень до планованої вакцинації усунути контакти з іншими людьми, можна зробити аналізи крові, сечі, і обов’язково перед проведенням вакцинації повинен бути проведений ретельний огляд лікаря. Якщо виникають якісь сумніви щодо стану здоров’я дитини, то краще перенести вакцинацію на інший день. А протипоказами вакцинації є неврологічні симптоми та анафілактичні реакції в анамнезі дитини.

Мамочки повинні розуміти, що після вакцинації у дитини можуть виникати різноманітні реакції. Наприклад, у перші три дні може підвищуватись температура тіла, виникати місцеві реакції у вигляді набряків, які швидко проходять. Деколи мамочкам радять протягом 4 годин після вакцинації дати дитині нурофен,

Але окрім серйозної теми, мамочок чекав ще й приємний сюрприз від спонсорів заходу.

Магазин розвиваючих іграшок Гостина, який знаходиться за адресами: вул. Слівенська, 3 та вул. Тарнавського, 11,  та інтернет магазин gostuna.com.ua подарував всім присутнім мамочкам картку знижки на іграшки та подарунки та розіграв цікаві і корисні призи.

Лікар-косметолог Ірина Смарж подарувала кожній жінці безкоштовну процедуру масажу обличчя в салоні “Монік”. Такий масаж обличчя покращує кровообіг, лімфодренаж, розслаблює не лише м’язи обличчя, але й весь організм  та дарує задоволення і відпочинок.

club Best Mamaзапрошує мамочок приєднуватись до наступних зустрічей.

Слідкуйте за новинами та темами наступних бізнес-сніданків. #clubbestmama

https://www.facebook.com/groups/206996563141036/

__________________________________________________________________

club Best Mama– це унікальний проект, який допомагає сучасній жінці бути турботливою мамою і дружиною вдома, професіоналом на роботі, хорошою подругою і повноцінним учасником культурного життя.

Спікер: Ольга Дутчак – практикуючий  лікар-педіатр, дитячий кардіоревматолог, кандидат медичних наук, мама 2 донечок.

Людмила Лукіян

 

Коментарі вимкнені.