13333 тис. гривень планують задіяти на розвиток позашкільної освіти

Схвалено проект обласної цільової соціальної програми розвитку позашкільної освіти на період до 2014 року.

Розробники програми зазначають, що у системі освіти Тернопільської області функціонує 47 позашкільних навчальних закладів, в яких здобувають позашкільну освіту 30 766 гуртківців, що становить 26 відсотків дітей шкільного віку.

Прийняття Програми та залучення на її виконання коштів з обласного бюджету сприятиме вирішенню зазначених вище проблем.

Перший спосіб передбачає розроблення механізму здобуття позашкільної освіти в гуртках, секціях та інших творчих об’єднаннях, організованих у загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах І-ІІ рівня акредитації, при умові збереження обсягів фінансування за рахунок коштів відповідних бюджетів.

Недоліком першого способу є неврегульованість питання щодо фінансування позашкільних навчальних закладів, що не дасть змоги суттєво поліпшити їх матеріально-технічну, науково-дослідницьку та експериментальну базу.

Другий, оптимальний спосіб передбачає надання державної підтримки для зміцнення матеріально-технічної, науково-дослідницької та експериментальної бази позашкільних навчальних закладів, що стимулюватиме розвиток позашкільної освіти.

Проблему передбачається розв’язати шляхом: створення умов для дітей і молоді для доступу до якісної позашкільної освіти завдяки розробленню навчальних і наочних посібників з питань позашкільної освіти та забезпечення ними навчальних закладів.

Передбачено також провести модернізацію навчальної, матеріально-технічної бази позашкільних навчальних закладів, оснащення їх сучасним обладнанням, розроблення навчальних посібників з питань позашкільної освіти та забезпечення ними навчальних закладів, проведення капітального ремонту будівель, споруд, комунікацій та обладнання комунальних позашкільних навчальних закладів.

Фінансування Програми планується у межах видатків, передбачених в обласному бюджеті. Усього, пропонується задіяти для її реалізації 13333 тис. гривень, – повідомляє прес-служба ОДА.

Управлінню освіти і науки облдержадміністрації доручено подати проект Програми на розгляд чергової сесії Тернопільської обласної ради.

Коментарі вимкнені.