9 травня у Львові: оцінки місцевих мешканців після подій

Згідно з останнім дослідженням Соціологічної групи «Рейтинг», 60% львів’ян вважають, що 9 травня має відзначатися більше як День пам’яті жертв війни, 28% – більше як День Перемоги. Ще 12% не визначились з цього питання.

За День пам’яті найбільше виступає молодь.

За політичними симпатіями відзначення 9 травня як Дня пам’яті жертв війни найбільше підтримують виборці Нашої України, Свободи та Фронту змін (понад 70%). Як Дня Перемоги – дві третини виборців Партії регіонів та усі прихильники КПУ.

83% опитаних львів’ян погодились з тезою, що на 9 травня у Львові відбулась спланована провокація, в результаті якої відбулись сутички. Не погодились з тезою лише 7%, ще 11% не визначились з цього питання. З тезою погодились навіть дві третини прихильників КПУ та майже 60% – Партії регіонів.

Понад половина (52%) львів’ян вважають, що головними винуватцями того, що 9 травня у Львові відбулися сутички, є проросійські партії. Третина опитаних вважають, що вина лежить на Президентові, майже стільки ж – на Верховній Раді, третина – на правоохоронних органах.

Кожен п’ятий вважає, що винуваті політтехнологи.

Разом з тим 15% львів’ян переконані, що головними винуватцями сутичок на 9 травня у Львові є Свобода та інші націоналістичні сили. 11% бачать вину Голови ОДА, 8% – міського голови.

Майже 40% опитаних львів’ян підтримують дії міського голови А.Садового у подіях, пов’язаних з 9 травня у Львові, не підтримують менше (30%).

Також майже 40% опитаних львів’ян підтримують дії Свободи у подіях, пов’язаних з 9 травня у Львові, стільки ж – не підтримують.

Дії Голови обласної держадміністрації на 9 травня підтримують лише 17% львів’ян, не підтримують – 45%.

Дії міліції підтримують ще менше – 11%, а не підтримують майже 70%.

А от дії проросійських партій на 9 травня у Львові підтримує лише 1% львів’ян і не підтримують понад 80%.

Активісти Комуністичних партій України та Росії висловили ініціативу провести 22 червня цього року у Львові спільну акцію. У зв’язку з цим респондентам було запропоновано дати відповідь на питання «Якою повинна бути реакція львів’ян, якщо така акція відбудеться?».

Отже, лише 3% львів’ян пропонують висловити підтримку можливій спільній акції комуністів на 22 червня, 24% – не звертати увагу, тобто не підтримувати і не протестувати. Разом з тим 47% пропонують висловити мирний протест і ще 14% – висловити радикальний протест аж до силових дій. 11% – не визначились з цього питання.

Найбільше готові до можливих протестів на 22 червня прибічники Свободи, Нашої України, Фронту змін та Батьківщини. Підтримати акцію готові хіба що 30% прихильників Партії регіонів та 20% – КПУ.

Найбільш критично налаштована відносно можливої акції молодь, з якої майже 20% готові до радикальних протестів, ще 50% – до мирних.

35% львів’ян підтримують ініціативу що відставки Голови обласної адміністрації, не підтримують – 29%, ще 36% – не визначились.

Найбільше відставку Голови ОДА підтримують прибічники Громадянської позиції, Свободи і Батьківщини.

Найбільше проти відставки – прибічники Сильної України та Партії регіонів.

Останні дослідження свідчать про продовження росту протестних настроїв у суспільстві.

 


Так, у грудні минулого року лише 42% опитаних мешканців міста погодились з тезою, що в Україні назрівають революційні настрої, у березні цього року – 57%, а у травні – вже 63%.

Не відчувають революційних настроїв лише 26% мешканців міста (у грудні було 40%, у березні – 32%).

У грудні минулого року лише 32% опитаних мешканців міста вірили в те, що вже в найближчий час революційні настрої можуть вилитися в масові акції протесту на зразок подій листопада 2004 року, у березні цього року –  46%, а у травні – вже понад половина (56%).

Не вірили у такий розвиток подій у грудні 44% опитаних львів’ян, у березні – 42%, у травні – лише 32%.

43% львів’ян готові особисто брати участь в акціях протесту, 48% – не готові.

Найбільш протестно налаштовані прибічники Свободи, УДАРу та Громадянської позиції.

До протестів готова не лише молодь (половина), а і люди середнього віку (близько половини), а також не менше третини людей старшого віку.

Якщо говорити про загальні тенденції, вийти з протестами більше готові чоловіки, ніж жінки, з відносно вищими доходами та вищим рівнем освіти.  Разом з тим високий протестний потенціал спостерігається і серед людей з середніми доходами. Відповідно маємо ситуацію, коли протести можуть підтримати як робітники, так і керівники зі службовцями, а також  підприємці.

Люди, які мають роботу, більше готові до протестів, ніж безробітні: втрата роботи більше стимулює до протестів, ніж її відсутність. Вони готові протестувати більше, ніж навіть студенти.

 

 

Аудиторія дослідження: населення міста Львова віком від 18 років і старші

Вибіркова сукупність: 800 респондентів

Метод дослідження: особисте формалізоване інтерв’ю згідно з опитувальником (face to face)

Помилка репрезентативності дослідження: для значень близьких до 50% похибка становить не більше 2,8%, для значень близьких до 30% – не більше 2,4%, для значень близьких до 10% – не більше 1,7%

Терміни проведення дослідження: 19 – 26 травня 2011 р.


 

 

Коментарі вимкнені.