Шість районів Тернопільщини отримають по $ 10 000

5 серпня було затверджено список районів Тернопільської області, що протягом наступних 4-х років співпрацюватимуть із Проектом ЄС та Програми розвитку ООН “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду»-ІІ.

Rонкурс районів було оголошено 4 липня 2011 року під час Регіонального семінару-представлення Проекту. Тоді ж було підписано Угоду про партнерство між Тернопільською обласною радою, облдержадміністрацією і Програмою розвитку ООН у рамках другої фази Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду».

Із 17 районів Тернопільської області 14 надіслали свої заявки до центрального офісу Проекту, де було складено рейтинг районів за двома основними групами критеріїв: соціально-економічні показники та мотивація до використання методології розвитку з залученням громад.

За результатами роботи комісії прийнято рішення про відбір шести районів області для участі у Проекті: Козівський, Гусятинський, Зборівський, Підволочиський, Підгаєцький та Шумський.

Пріоритетними сферами для підтримки громадських ініціатив є: охорона здоров’я (підтримка мережі фельдшерсько-акушерських пунктів); енергетика (енергозберігаючі заходи, збільшення використання відновних джерел енергії, тощо); навколишнє середовище (утилізація відходів, знешкодження запасів пестицидів тощо); комунальне водопостачання; підтримка малого бізнесу (розвиток сільськогосподарських/обслуговуючих кооперативів).

Максимальна сума гранту на проекти з  відновлення комунальної інфраструктури становитиме $10000. Проекти виконуватимуться на умовах спів-фінансування.

Загалом, на енергоощадні технології, інноваційні та альтернативні джерела енергії буде витрачено близько 30% загального бюджету Проекту. Проект «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» має на меті сприяти сталому соціально-економічному розвитку на місцевому рівні через підтримку та спів-фінансування  громадських ініціатив у всіх регіонах України.

 

Довідково:

Проект, який фінансується ЄС та спів-фінансується та впроваджується ПРООН, має на меті створити передумови для довгострокового сталого соціального та економічного розвитку на місцевому рівні шляхом посилення місцевого врядування та реалізації ініціатив громад на усій території України. Для досягнення поставленої мети використовується методика соціальної мобілізації місцевих громад, органів державної влади та місцевого самоврядування, НУО та приватного сектору для прийняття спільних рішень та розподілу ресурсів з метою сприяння принципам сталого розвитку на місцевому рівні.

МРГ-ІІ є продовженням успішної першої фази Проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду».

Загалом, в рамках реалізації першого етапу проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», в області було втілено в життя 63 мікропроекти.

З них: у сфері енергозбереження – 41, охорони здоров’я – 13, водопостачання – 5, місцевого транспорту – 3, екології – 1.

 

Коментарі вимкнені.