Клим Савур народився 100 років тому у Збаражі

На Тернопільщині відзначили 100-річчя від дня народження полковника УПА, члена проводу ОУН, члена  головного військового штабу УПА Дмитра Клячківського (псевдо Клим Савур)

У Збаражі з нагоди ювілею борця за незалежність України Дмитра Клячківського біля його пам’ятника відбувся урочистий мітинг, у якому взяли участь представники громадськості та влади, шкільна та студентська молодь.

14 квітня цього року сесія обласної ради прийняла рішення оголосити 2011 рік на Тернопільщині роком Дмитра Клячківського. Протягом листопада у навчальних закладах, бібліотеках, закладах культури області відбуватимуться тематичні вечори, виставки, присвячені життю та діяльності полковника УПА.

Довідково.  Дмитро Клячківський народився у Збаражі 4 листопада 1911 року. Закінчив Станіславську гімназію, був студентом  юридичного факультету Львівського університету, член ОУН, відбув службу в польській армії. У жовтні 1937 року був заарештований польською поліцією, деякий час перебував в ув’язненні. Згодом член Управи спортивної організації «Сокіл» у Збаражі.  Обласний провідник юнацтва ОУН Станіславівщини (1939—1941), де займався організаційною роботою серед молоді. Заарештований НКВС у Львові, засуджений на «Процесі 59-ти» до смертної кари, яка була замінена на 10 років тюремного ув’язнення. У липні 1941 року втік з бердичівської тюрми. Із січня 1942 року — Провідник ОУН м. Львова, Крайовий Провідник ОУН ПЗУЗ, член Проводу ОУН, організатор і перший командир УПА в 1943 році. Іменований майором та призначений крайовим командиром УПА-Північ з 1944 року. Член головного військового штабу УПА. Загинув у бою з переважаючими силами НКВС  на Рівненщині 12 лютого 1945 року.

Коментарі вимкнені.