КМДА планує збільшити тариф на воду

КМДА планує масове встановлення лічильників води, щоб скоротити її споживання удвічі, і збільшити вартість води до 5 гривень за кубометр на місяць, – повідомляє ТСН.

Про це на засіданні круглого столу “Скільки коштує вода?” заявив перший заступник голови КМДА Олександр Мазурчак.

“Ми говоримо про те, що норма споживання на одного жителя у нас з вами 300 літрів води, якщо брати холодну і гарячу воду на добу. Ми ж не можемо стільки використовувати води. Це говорить про те, що в ці 300 літрів входить не тільки те, що ми беремо, а входять ще й втрати, які йдуть по шляху – витоку з водопровідних систем, з будинків, а найбільше в квартирах. І тому курс КМДА взято на те, щоб масово, всюди були встановлені лічильники на всіх переходах. Ми повинні забезпечити повний облік води на всіх”, – зазначив Мазурчак.

Він також підкреслив, що з того 1 мільйона кубометрів на добу, який споживає Київ, 800 тисяч кубометрів води споживає населення Києва, і 200 тисяч – інші споживачі. “Якщо ми нічого не робимо з вами, залишаємо попередній тариф, постійно зростає електроенергія, зростає заробітна плата, складові ростуть, збитки збільшуються… Ясно, що все більш занепадають наші мережі, ми приходимо до гіршої якості і до занепаду комунального підприємства”, – зазначив Мазурчак.

За його словами, підняття тарифів не є виходом із ситуації, так як заробітні плати і доходи людей зростають меншими темпами, ніж електроенергія і ресурси.

“Якщо ми будемо використовувати за ціною 3 гривні 15 копійок 300 літрів на людину в місяць, то це буде виходити на місяць 28 гривень 35 копійок, якщо ми говоримо, що 3 гривні буде кубометр, то ми будемо при витратах 300 літрів платити 45 гривень на місяць. Але нам з вами фізіологічно 300 літрів не треба, тому треба поставити лічильник і використати 100 літрів, що є нормою споживання води на людину і тоді ви будете платити 15 гривень при ціні 5 гривень за кубічний метр води і водовідведення. Тому можна при цьому, збільшивши тариф, досягти собівартості, а платити в 3 рази менше за рахунок споживання води”, – поділився розрахунками Мазурчак.

За словами Мазурчака, якщо через 2-3 роки, дотримуючись цього курсу, вдасться вийти на такий рівень, то тарифи в Києві будуть об’єктивно в півтора рази менше, ніж по всій Україні. “І як би не йшло зростання (цін – ред.) Енергоносіїв, наша крива зростання тарифів буде йти набагато менше”, – уклав заступник голови КМДА.

Коментарі вимкнені.