Комуністична партія за останній рік наростила 5% рейтингу

  • Продовжується падіння підтримки В.Януковича (з 32% у грудні минулого року до 26% у березні цього року) та Партії регіонів (з 30 до 26%).  Від президентських виборів В.Янукович втратив до третини прихильників або близько 10% рейтингу, а якщо порівнювати з піком підтримки, який фіксувався у березні-червні 2010 року – майже половину або близько 20% рейтингу. Найбільших втрат В.Янукович зазнав у Центрі, на Півночі, а також на Півдні.
  • Порівняно з груднем минулого року позиції Ю.Тимошенко та Батьківщини майже не змінились – підтримують близько 20% виборців. В регіональному розрізі Ю.Тимошенко додала лише на Заході. З березня минулого року рейтинг Тимошенко знизився з 24 до 20%.
  • Незначне зростання демонструє А.Яценюк (з 8% у грудні минулого року до 11% у березні цього року) та Фронт змін (з 7 до 9%). Найбільшу підтримку лідер Фронту змін має на Заході, Півночі і в Центрі, а також додав на Півдні країни.
  • Рівень підтримки С.Тігіпка та Сильної України продовжує зменшуватися, а за рік відбулося падіння вдвічі. Так, у березні – червні минулого року рейтинг С.Тігіпка становив близько 13%, у жовтні – 10%, у грудні – 8%, у березні цього року – 6%.
  • Рейтинг Свободи впродовж останніх чотирьох місяців стабільно тримається на рівні 6%, а за рік він зріс втричі.
  • Незначні тенденції до покращення демонструє рейтинг Комуністичної партії, який за рік виріс до 5%.
  • Близькими до подолання 3%-бар’єру є партія УДАР В.Кличка та Громадянська позиція А.Гриценка, які підтримують по 2% виборців. Рейтинги лідерів цих партій вищі – по 3%.
  • Майже у 1,5 рази зросла кількість виборців, які не підтримують жодну партію («проти всіх») – з 7% у жовтні минулого року до 10% – у березні цього року. Цікаво, що одразу після президентських виборів «проти всіх» було лише близько 2%.

Аудиторія дослідження: населення України віком від 18 років і старші

Вибіркова сукупність: 2000 респондентів

Метод дослідження: особисте формалізоване інтерв’ю згідно з опитувальником (face to face)

Помилка репрезентативності дослідження (з ймовірністю 0,95): для значень близьких до 50% похибка становить не більше 2,2%, для значень близьких до 30% – не більше 2%, для значень близьких до 10% – не більше 1,3%, для значень близьких до 5% – не більше 1%.

Терміни проведення дослідження: 4 – 14 березня 2011 р.

Розподіл областей:

Захід: Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька

Центр: Вінницька, Кіровоградська, Полтавська, Хмельницька, Черкаська

Північ: м. Київ, Київська, Житомирська, Сумська, Чернігівська

Південь: АР Крим, Одеська, Херсонська, Миколаївська, м. Севастополь

Схід: Дніпропетровська, Запорізька, Харківська

Донбас: Донецька, Луганська

Коментарі вимкнені.