Ліки вичерпують свій потенціал

7 квітня, відзначається день заснування Всесвітньої організації охорони здоров’я, який щорічно відзначається як Світовий день здоров’я. Цього року він присвячений проблемі стійкості людського організму до протимікробних препаратів — антибіотиків, противірусних та протималярійних засобів. Експерти ВООЗ наголошують, що нині людство стало надто залежним від ліків проти інфекційних захворювань. А якщо організм людини стає стійким до певних таблеток чи ін’єкцій, ефект лікування згодом зведеться до нуля, пояснюють фахівці. І ті інфекційні хвороби, які зараз вважаються виліковними, наприклад, ВІЛ/СНІД чи туберкульоз, можуть знову перейти до розряду невиліковних. Тому ВООЗ закликає світ задуматися, як зробити так, щоб ті препарати, які зараз використовуються для лікування інфекційних хвороб, лишалися ефективними для майбутніх поколінь.

Уже зараз низка країн світу відчуває на собі наслідки стійкості хворих до ліків. Так, за даними ВООЗ, 25 тисяч осіб у країнах ЄС, Ісландії та Норвегії щорічно помирають від бактеріальних інфекцій, тому що антибіотики на них не діють. «Резистентність до протимікробних препаратів не є для світу новою проблемою, але зараз вона стає дедалі небезпечнішою у зв’язку з тим, що виникають інфекції, які стають стійкими до антибіотиків, — зазначає керівник Бюро ВООЗ в Україні Ігор Поканевич. — Це відбувається у зв’язку з надмірним та неправильним використанням антибіотиків, а стійкість до них збільшує захворюваність та смертність, через це зростає і вартість медичного обслуговування. Для України ця проблема теж актуальна, тому що ми лідируємо в Європі за кількістю хворих на туберкульоз, за темпами поширення ВІЛ. Зараз є ліки, якими ці хворі лікуються. Але це поки що. Якщо цьому питанню не приділяти увагу, не розробляти рекомендації для лікарів чи протоколи лікування, це призведе до поширення мультирезистентного туберкульозу, який тяжко піддається лікуванню. Уже нині Україна входить до двадцятки держав світу з найбільшим тягарем мультирезистентного туберкульозу, це якраз є індикатором, що виникає стійкість до існуючих ліків».

Чому ж у світі поширюється така тенденція? Експерти нарікають на необѓрунтоване призначення та використання ліків, зокрема і їхнє вживання у неправильних дозах. За словами Ігоря Поканевича, причина і в тому, що є ліки поганої якості, ведеться неналежна профілактика інфекційних хвороб, а в багатьох країнах, і в нас у тому числі, діє слабка система епіднагляду.

Нині ВООЗ закликає уряди всіх країн розробити програму відповідних заходів і пропонує свій стратегічний план дій. Так, організація рекомендує посилити національний нагляд за стійкістю до антибіотиків, збільшити контроль за стійкими бактеріями у медичних закладах, ветеринарній службі, сільському господарстві та харчовій промисловості, підвищити якість ліків та їх раціональне використання, а також підтримувати інновації та дослідження щодо нових ліків і технологій. Хоча експерти не радять сподіватися, що на зміну старим лікам прийдуть нові, й таким чином проблему буде вирішено. Надто дорого обходиться розробка нових препаратів фармацевтичним компаніям. На такі кроки вони йдуть лише тоді, коли можна очікувати на прибуток у майбутньому.

Інна ЛИХОВИД, «День»

Коментарі вимкнені.