Місцеві антимонопольники отримали право штрафувати на суму до 68 тис. грн.

Верховна Рада України прийняла у другому читанні проект змін до Законів України «Про Антимонопольний комітет України» та «Про захист економічної конкуренції», внесений Кабінетом Міністрів України та розроблений Антимонопольним комітетом України з метою вдосконалення правового регулювання у сфері захисту економічної конкуренції. Законодавчий акт з цього приводу підтримали 252 народних депутатів 5 липня 2011 року.

Прийнятий нормативно-правовий акт сприятиме передбачуваності застосування конкуренційного законодавства, дозволить суттєво зменшити ризики невиконання суб’єктами господарювання вимог цього законодавства та забезпечить ефективність його застосовування. Зокрема, законодавчий акт передбачає надання права суб’єктам господарювання звернутися до Антимонопольного комітету України за висновками щодо відповідності їхніх дій положенням статті 151 «Поширення інформації, що вводить в оману» Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції». Це сприятиме підвищенню рівня впевненості суб’єктів господарювання в правомірності своєї поведінки.
До сьогодні, штрафи, розмір яких перевищує 17 тис. грн., накладалися виключно центральним апаратом Комітету. Відтепер, як повідомила головний спеціаліст ВДР Христина Мельник, відповідно до законопроекту, збільшується з 17 тис. грн до 68 тис. грн рівень штрафу, який матимуть право накладати територіальні відділення Комітету. Це дозволить зменшити витрати суб’єктів господарювання, пов’язані, зокрема, з надсиланням документів, відрядженнями представників до міста Києва, оскільки відповідні рішення у справах про порушення конкуренційного законодавства зможуть приймати територіальні відділення Комітету.
Віднині суб’єкти господарювання, що схиляють інших до вчинення порушень законодавства про захист економічної конкуренції або сприяють їх вчиненню, нестимуть за це відповідальність. Адже відповідно до чинного конкуренційного законодавства такі дії є порушенням, проте відповідальність за їх вчинення не була передбачена.
Крім того, прийняті зміни дозволять суб’єктам господарювання, що знаходяться за межами України, вносити плату за подання заяв про надання дозволу на узгоджені дії, концентрацію, не лише в гривні, як це було досі, а і в євро чи доларах США.
Як повідомлялося раніше, 1 грудня 2010 року Кабінет Міністрів України схвалив відповідний проект змін до Законів України «Про Антимонопольний комітет України» та «Про захист економічної конкуренції».

Коментарі вимкнені.