Молоді тернополяни не хочуть жити в Україні

Найбільше молоді з вищою освітою, які пробували знайти роботу через центр зайнятості в Тернополі, – з педагогічного та економічного університетів, каже Анатолій Куриляк. Натомість випускників училищ – менше, і вони легше знаходять роботу за фахом, – пише “20 хвилин

– Закінчив університет, а роботи немає, – каже тернополянин Олег Лисюк. – Маю економічну освіту, яка виявилася нікому не потрібною. Майже рік я шукав роботу за різними джерелами. Зрештою, пішов на посаду, яка мені не дуже подобалася, але хоч щось є.

Таких історій у Тернополі – чимало.

Вимагають досвід роботи

Випускникам вузів у нас зазвичай роботу знайти важко. Хлопці та дівчата, з якими ми спілкувалися, скаржаться, що зазвичай роботодавці пропонують мінімальну зарплатню, але вимагають кількарічний досвід роботи за спеціальністю.

– А де його взяти, той досвід, одразу після закінчення вузу, – каже тернополянка Ірина Нечай. – Я ж п’ять років старанно вчилася у вузі. Отримала диплом – а роботи нема. Я стояла на обліку в центрі зайнятості, читала газети з оголошеннями про вакансії, створили резюме в Інтернеті. Але дуже довгий час роботи знайти не могла. Це при тому, що моя спеціальність – економіст – мені подобається і я із радістю працювала б за нею.

Зрештою, дівчина по місяцю працювала в різних приватних фірмах. Довше там не затримувалася, бо умови роботи, за її словами, були дуже невигідними.

– На одні із посад в сфері торгівлі я отримала за місяць 600 гривень – майже стільки ж я витратила на проїзд на роботу та обід, – підсумовує дівчина. – Тому я звідти пішла. Зараз мені пощастило, я знайшла через знайомих нову роботу. Обіцяли непогані умови праці. Сподіваюсь, так і буде.

Молодь хоче за кордон

Молодим людям і справді важко знайти роботу. І як показали результати нещодавнього опитування, 49% опитаних молодих тернополян і жителів області не бачать свого майбутнього в Україні, додає голова Тернопільського осередку всеукраїнської громадської організації “Молодіжний центр працевлаштування” Христина Білінська.

– Це дуже сумна статистика. Бо якщо не ми, молоді, будемо жити на цій землі, то хто? – запитує вона. – Майже усі з опитаних людей вважають, що найгостріша проблема для них – безробіття.

 

За словами пані Білінської, у суспільстві існує стереотип, що всі важливі професії пов’язані з економічними, юридичними або медичними спеціальностями. Натомість про робітничі забувають. Хоча якраз власникам дипломів робітничих спеціальностей легше знайти роботу, причому із хорошою зарплатнею, додає директор міськрайонного центру зайнятості Анатолій Куриляк.

– Щороку близько восьми тисяч осіб приходять у центр зайнятості. Безробітних із вищою освітою з кожним роком стає усе більше. Адже наше місто – третє після Києва та Харкова за кількістю людей із вищою освітою, адже в нас є багато вищих навчальних закладів. Відповідно спеціалістів у нас багато. Найбільше молоді з вищою освітою, які пробували знайти роботу через центр зайнятості, – з педагогічного та економічного університетів, – продовжує він. – Натомість випускників училищ – менше, і вони легше знаходять роботу за фахом. Тим більше, що в нас є багато робітничих вакансій.

Більшість безробітних із вищою освітою, за словами пана Куриляка, не знайшовши роботи за спеціальністю, здобувають робітничі професії та працюють вже за ними.

 

– Ми розробили проект, який спрямований на вирішення проблеми непопулярності робітничих професій. Реалізовуємо його за підтримки міжнародного фонду “Відродження”, – каже Христина Білінська. – Хочемо допомогти молоді визначитися з професією, аби згодом знайти хорошу роботу.

Шукати роботу всюди

Роботу знайти можна навіть у наш час, коли безробіття в країні та регіоні загалом – високе.

Але молоді не варто впадати у відчай та пам’ятати, що робота є для того, хто її шукає, кажуть у молодіжному центрі праці.

Мовляв, існує багато джерел, які можуть надати інформацію про вакансії. Одним із них є Інтернет. Пошук вакантних посад через всесвітню мережу підійде для тих, хто точно знає, чим саме хоче займатися. Можна, зокрема шукати роботу через корпоративні сайти компаній. Такий пошук має ряд переваг: ви будете знати, що компанія – відкрита, отже дотримується Трудового кодексу – офіційно оформляє працівників на роботу, надає оплачувані відпустки, лікарняні тощо

Крім того, за її словами, треба регулярно проглядати вакансії за своєю спеціальністю у газетах і розіслати свої резюме в кадрові агенції.

– Якщо роботи немає, але молода людина вже певний час десь працювала, то може відкрити свою справу. Центр зайнятості надає одноразову грошову допомогу для заняття підприємницькою діяльністю, – додає Анатолій Куриляк.

Довідка

У 2010 р. у міськрайонному центрі зайнятості були на обліку:

710 випускників вузів

151 випускників ПТУ

14 учнів, які ніде не поступили після школи

 

Коментарі вимкнені.