На Тернопільщині двох податківців спіймали на хабарі

Колишній перший заступник начальника ДПІ у Гусятинському районі та начальник відділу оподаткування фізичних осіб опинилися на лаві підсудних.

Обоє постали перед судом у статусі безробітних. Подія, яка поклала край їхній успішній кар’єрі і «впливовому» становищу, сталася у червні 2010 року. Почалося усе із перевірки місцевої крамниці. Там податківці виявили цілий букет зловживань: необлікований товар на суму 54 тисячі гривень, неоформленого продавця, відсутність книги обліку доходів і витрат, невідповідність місцезнаходження крамниці з місцем, зазначеним у свідоцтві платника єдиного податку. Податківці недвозначно натякали: сума штрафних санкцій залежатиме від того, як він з ними домовиться. Як йому пояснювали перевіряючі, за подібні порушення доведеться сплатити штраф у щонайменше 25 тисяч гривень. Однак підприємець тут же уклав трудову угоду з продавцем, сплатив штраф за адмінправопорушення, понад дві тисячі штрафних санкцій і помчав у податкову зі сплаченими квитанціями.

У службових кабінетах податкової інспекції – з окремих фраз і поведінки посадовців – підприємець відчув, що без великого хабара все ж не обійдеться. А тому повідомив правоохоронців про вимагання хабара.

Наступного дня 1500 гривень чоловік вручив першому заступнику начальника ДПІ у Гусятинському районі, 1000 гривень – начальнику відділу оподаткування фізичних осіб. Посадовців взяли на гарячому, проти обох порушили кримінальну справу за кількома статтями. Запобіжним заходом для обох призначено заставу: перший заступник начальника ДПІ у районі вніс як гарантію, що не ухилятиметься від слідства, 25 тисяч гривень, а його підлегла – 17 тисяч гривень.

Обвинувальний вирок проголошено за частиною 2 статті 368 КК України: одержання хабара службовими особами, які займають відповідальне становище. Обом засудженим призначено по п’ять років позбавлення волі з відстроченням виконання вироку та із встановленням іспитового терміну на два роки. Їх також позбавлено права на два роки обіймати посади, пов’язані з державною службою. Окрім того, екс-податківці втратили спеціальні звання.

Коментарі вимкнені.