На Тернопільщині холери не було вже сорок років

У Маріуполі, що на Донеччині виявили ще кількох хворих на холеру. За попередніми даними, джерелом зараження людей стала виловлена місцевими рибалками риба (бички) і морська вода. На Тернопільщині, запевняють в обласній санітарно-епідеміологічній станції, випадків цього захворювання не реєструють вже більше сорока років. Не виявили епідеміологи вібріонів холери і під час цьогорічних перевірок продуктів та відкритих водойм. Попри це, кажуть, небезпека занесення збудника з інших областей існує. Тому радять обмежити поїзки в міста, де є хворі на холеру і дотримуватись правил особистої гігієни.

Добре мити перед вживанням овочі та фрукти, дотримуватись особистої гігієни, не купатись в місцях, не придатних для цього – здавалося б такі прості побутові щоденні правила мав би знати кожен. Попри це, спалахи гострих інфекційних захворювань час від часу виникають в окремих країнах чи містах. За останній тиждень медики виявили п’ять випадків холери у Маріуполі на Донеччині. Тернопільщина, заспокоюють в обласній санепідстанції, була і залишається благополучною щодо профілактики холери. Випадків захворювання на території області, кажуть, не реєструють вже більше сорока років. Проте небезпеку занесення збудника з інших областей не виключають.

Основна небезпека – це в першу чергу водойми, тому що збудник знаходиться в воді відкритих водойм, він може до трьох місяців зберігатися і розмножуватися. Далі продукти моря і річок, харчові продукти, овочі, руки, тобто там, де може накопичуватись збудник.

Інфекційне захворювання, яким хворіє лише людина не тільки складне, а й підступне. Від моменту зараження холерою до перших проявів захворювання може пройти від кількох годин до п’яти днів.

– Клінічними ознаками цього захворювання є зниження температури тіла, потім проявляється пронос, людина втрачає до 10% своєї ваги. Також приєднуються м’язеві болі, – розповів ТВ-4 лікар-епідеміолог відділу особливо небезпечних інфекцій Тернопільської обласної санітарно-епідеміологічної станції Богдан БЛАЖКЕВИЧ .

Далі до цього переліку можуть додатись і проблеми з нирками, тому медики радять не зволікати і не займатись самолікуванням, а терміново звернутись в лікарню. На Тернопільщині, кажуть, допомагати в таких випадках вміють і мають чим. Та основним захистом від інфекційних захворювань залишається їх профілактика.

Коментарі вимкнені.