На Тернопільщині завалилась стіна середньовічного замку

В замку родини Синявських, який вважають найвизначнішою оборонною спорудою України часів ренесансу, завалилася частина стіни. Пам’ятка архітектури знаходиться в рейцентрі Бережани на Тернопільщині.

“Постраждала найстаріша частина стін зі сторони міста. Їх зводили в середині XVI століття. Працівники заповіднику оглянули місце де обвал може продовжуватися, і всю цю ділянку навкруг замку обгородили попереджувальною стрічкою. Викликали спеціальні комісії з області”, – розповів співробітник Державного історико-архітектурного заповідника Бережан Володимир Парацій.

У заповіднику, який опікується замком, зазначають, що твердиня валиться через те, що з бюджету не виділяють достатньо коштів на консерваційні роботи.

“Зараз спеціалісти визначають скільки потрібно витрати на відновлення стіни після обвалу, але вже можна говорити, що сума вимірюватиметься в мільйонах”, – зазначив начальник відділу містобудування та охорони пам’яток облдержадміністрації Ярослав Пелехатий.

Бережанський замок збудований родиною Сенявських в 16-18 ст. з костелом Святої Трійці 1554 р., який став родовою усипальницею Сенявських. У 17 ст. у східній частині замку вибудовано палац, який за пишне оздоблення порівнювали з краківським Вавелем. На замковому подвір’ї була побудована каплиця Святої Трійці в готичному стилі, яка служила родинною усипальницею роду Сенявських.

Бережанський замок є одним з найбільш відвідуваних в Тернопільській області. Доступ туристів до нього не обмежували. З 1999 року Бережанський замок віднесено до переліку архітектурних об’єктів України, що підлягають відновленню. Але реальних дій поки-що не помітно. Відновлювально-ремонтні роботи йдуть дуже повільно за браком коштів, – пише Газета по-українськи.

Фото  Володимир Якимів

Коментарі вимкнені.