Овочі та фрукти у квітні подорожчали до історичного максимуму
У квітні овочі та фрукти подорожчали майже на 22% в порівнянні з цінами в березні. А станом на початок травня 2011 року ціни на цю продукцію були на 72% вищі, ніж роком раніше.
Минулого тижня відбулося чергове зростання цін на плодоовочеву продукцію, незважаючи на очікуване після свят зниження цін. За тиждень “плодоовочева інфляція” склала 2,7%. Таким чином, у квітні середньостатистичний українець повинен був заплатити за стандартний набір основних овочів і фруктів вже на 21,8% більше, ніж у березні.
“Основний набір овочів і фруктів українця ніколи в історії не коштував більше, ніж у квітні 2011 року. Цілком можливо, що новий рекорд не буде встановлений найближчим часом, тобтов травні ми очікуємо зниження вартості плодоовочевої кошика, за умови відсутності серйозних природних катаклізмів завдяки появі на ринку широкого асортименту ранньої продукції та зниженню цін на тепличні овочі”, – стверджує Андрій Ярмак, керівник проекту” Агроогляд: овочі та фрукти”.
Найбільший внесок у зростання вартості плодоовочевої кошика в квітні в порівнянні з березнем внесли традиційні овочі та картопля, що подорожчали відразу на 28%. При цьому найбільше зросли ціни на моркву – на 55%. Картопля подорожчала на 33%, а капуста – на 20%. Найменше – на 8% – зросли ціни на цибулю. При тому, що в ЄС ціни на цибулю в квітні знижувалися.
Тепличні овочі за місяць подорожчали на 9%, а фрукти – на 8%. Головною причиною зростання вартості фруктової кошика було яблуко, яке продовжувало зростати в ціні. За даними аналітиків, запаси яблук у ЄС і в т.ч.у Польщі (основний постачальник яблук в Україну), були найнижчими за останні роки.
Єдиним продуктом, який продовжував дешевшати, була суниця садова (полуниця), яка за місяць подешевшала більш ніж на третину. Однак її споживання залишалося вкрай низьким та істотно не впливало на загальну картину цін на плодоовочеву продукцію.
“За рік український борщовий набір подорожчав на 93% до рекордного за всю історію України рівня”, – кажуть аналітики.
Рекордсменом зростання цін була капуста, ціни на яку збільшилися за рік майже утричі. Буряк подорожчав більш ніж удвічі, картопля – рівно вдвічі, а морква – на 86% за рік.
Тепличні овочі в середньому подорожчали на 23% за рік, а основний набір фруктів – відразу на 48%. Найбільший внесок в зростання цін фруктів внесли яблука, які виросли в ціні в 2,3 раза за рік. Банан подорожчав у середньому на 30% під впливом зростання попиту, викликаного дефіцитом яблука у світі, а цитрусові – в середньому на 10%.
АПК-Інформ
Коментарі вимкнені.