Пенсіонер з Тернопільщини витратив 5 тис. грн на погруддя Шевченка

Триметрове погруддя Тараса Шевченка встановив на своєму подвір’ї Василь Казновецький із села Млинівці Кременецького району Тернопільщини.

Пам’ятник стоїть у центрі села, навпроти автобусної зупинки.

Як розповів  Казновецький, погруддя Кобзаря понад 20 років лежало на толоці.

“У нас колись був колгосп імені Шевченка. Десь у 85-му привезли пам’ятник. Але влада так і не вирішила, куди його ставити. Перекидали з толоки на тракторну бригаду і назад”, – розповів він.

Реставрував і встановлював монумент пенсіонер власним коштом.

“То була моя мрія – поставити пам’ятник. Більше 5 тисяч гривень потратив – треба було людей найняти, щоб перевезти його сюди. А ще ж пісок, щебінь, цемент. Добре, що родич, художник Віктор Зварунчик допоміг із реставрацією. Бо у Шевченка вже не те що бронзи, а навіть носа і вух не було”, – сказав Казновецький.

Він є заслуженим майстром України із рогозоплетіння. Часто бере участь у виставках на Тернопільщині.

“У мене пенсія мінімальна. Грошей на облаштування території біля пам’ятника не лишилося. А ще треба зробити музей старожитностей. По всьому селу експонати збирав. Маю лампи давні, жорна, веретено, ткацький верстат. Може, знайдуться якісь меценати, що допоможуть мені то все облаштувати”, – зазначив казновецький.

Біля пам’ятника уже змайстрований живопліт із верби та “арка” із рогози.

Чоловік уже виготовив табличку “Пожертвування на пам’ятник Т.Г. Шевченко”. Збирається їздити із нею по виставках у пошуках спонсорів.

“Мені надоїло їздити у район до влади і просити грошей на Шевченка. Уже два листи їм написав – і нічого. Хіба ж то я для себе роблю? Людям же лишиться”, – наголосив Казновецький.
Олена ДЗІК, Gazeta.ua

Фото автора

 

Коментарі вимкнені.