Підприємець привласнив кошти, які виділили на ремонт школи-інтернату

Грошима, які спрямовувалися із Держбюджету на ремонт навчального закладу, службовець погасив не лише свої кредити, але й дружини та знайомих.

Тернопільський міськрайонний суд виніс вирок у кримінальній справі про обвинувачення засновника та директора тернопільського приватного малого підприємства Віталія В. Посадовець, зловживаючи своїм службовим становищем, у 2007 році заволодів коштами Державного бюджету у великих розмірах та легалізував доходи, одержані злочинним шляхом. Крім того службовець, підробивши документи про фінансовий стан підприємства, незаконно отримав кредити у двох банківських філіях.

Події цієї кримінальної справи розгорталися у 2007 році, повідомила прес-секретар прокурора області Леся Долішна.

Слідством встановлено, що у відповідності до постанови Кабміну від 20 липня 2005 року, комунальну спеціалізовану загальноосвітню школу-інтернат у місті Заліщики включили до переліку об’єктів по проведенню будівельних робіт, які фінансуються за рахунок державних субвенцій. На виконання вказаної постанови, управління капітального будівництва Тернопільської ОДА, як замовник, уклало контракт з підрядником ПМП, засновником та директором якого є Віталій В., на проведення реконструкції корпусу медичного ізолятора школи-інтернату на суму 808 тис. грн.

12 червня 2007 року, коли з Держбюджету надійшли кошти, управління капітального будівництва ОДА платіжним дорученням перерахувало 100 000 грн. на рахунок ПМП, як авансовий платіж, на проведення початкових будівельних робіт медичного ізолятора навчального закладу.

Однак підприємець вирішив не виконувати взяті на себе зобов’язання, а привласнити бюджетні кошти. Відтак вже наступного дня він зняв з рахунку готівкою 20 000 грн., нібито на відрядження, а насправді використав їх для особистих потреб. Крім цього посадовець перерахував 75 тис. грн.. на рахунок  ТОВ “Т.” (м. Житомир), нібито для придбання будматеріалів. У подальшому підприємець розірвав із зазначеним ТОВ угоду і отримав назад 70 000 грн. готівкою, які в касу підприємства не вніс, а використав на власні потреби; а решту 5 000 грн. – залишив ТОВ у рахунок погашення обов’язкових платежів цього товариства до бюджету.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, підприємець зняв у липні 2007 року з рахунку підприємства ще 4 000 грн. із одержаних бюджетних коштів, нібито на відрядження, хоча насправді використав їх для особистих потреб.

Таким чином, засновник і директор ПМП впродовж червня-липня 2007 року заволодів коштами Державного бюджету на загальну суму 100 000 грн., із яких частину (понад 20 000 грн.) легалізував та використав для власних потреб та потреб свого ПМП.

Зокрема, спершу підприємець надав одному із своїх знайомих позику у сумі 2600 грн., якими останній погасив кредит у банку, а іншому знайомому позичив для погашення кредиту – 1 000 грн. Окрім цього, впродовж листопада-грудня 2007 року Віталій В. погасив кредит своєї дружини, надавши їй майже 4 тис. грн.. Також підприємець вніс у касу кредитної спілки 10 000 грн. для погашення власного кредиту, а ще 2 тис. грн.. – для погашення кредиту свого ПМП.

Та на цьому кримінальна діяльність підприємця не завершилася.

У 2006 році Віталій В. як директор ПМП звернувся в Тернопільську філію банку із заявою про отримання кредиту в розмірі 300 000 гривень, надавши при цьому фінансовий звіт за 2005 рік, до якого попередньо вніс завідомо неправдиві відомості в частині, що стосується обсягів активів та пасивів балансу підприємства. На підставі цих документів, банк уклав з директором ПМП кредитний договір на відкриття відновлювальної мультивалютної кредитної лінії на суму 300 тис. грн. У подальшому, директор ПМП уклав із банком додатковий кредитний договір, згідно з яким сума відновлювальної мультивалютної кредитної лінії вже становила 500 тис. грн.

За аналогічною схемою, в 2007 році підприємець отримав кредит у розмірі 150 тис. грн.. у ще одній філії банку.

Вироком Тернопільського міськрайонного суду підприємця Віталія В. засуджено за ч.4 ст.191, ч.1 ст.209, ч.2 ст.222, ч.2 та ч. ст.366, ч.1 ст.366 КК України до 5 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати керівні посади строком на 3 роки, з конфіскацією коштів, одержаних злочинним шляхом, та з конфіскацією належного йому майна. Державне обвинувачення у кримінальній справі підтримував у суді прокурор міста Тернополя.

Прес-секретар прокурора області

Леся Долішна

 

Коментарі вимкнені.