Почаївську лавру можуть продати за 1 мільйон 149 тисяч гривень!

Сьогодні, 5 жовтня, мало відбутися засідання Комітету Верховної Ради України з питань культури та духовності, де повинен був розглядатися законопроект  Юрія Бута та Дмитра Шенцева щодо вилучення Почаївської лаври із «Переліку пам’яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації». Але засідання Комітету з невідомих причин перенесли, – про це повідомив депутат облради Степан Барна.

Завтра ж у Верховній Раді відбудеться спільна прес-конференція народного депутата України Тараса Стецьківа і Степана Барни, депутата Тернопільської облради, члена Тимчасової контрольної комісії з питань законності використання майна і споруд Почаївської лаври УПЦ МП Тернопільської обласної ради. вона буде присвяченою ситуації, яка склалася після реєстрації законопроекту під номером 9105 «Про Перелік пам’яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації» (щодо виключення з «Переліку» будівель Почаївської лаври).

Нагадаємо, що навколо цієї законотворчої ініціативи давно точаться гострі дебати. Разом з тим, на минулій сесії Тернопільської облради проголосувати за звернення до Президента України Януковича В.Ф., Голови Верховної Ради України Литвина В.М., Прем’єр-міністра України Азарова М.Я. щодо недопущення внесення змін до Закону України не вистачило голосів. Але 54 депутати облради підписалися під зверненням і направили його високопосадовцям. Неодноразово питання Почаївської лаври порушувалося на засіданнях та прес-конференціях Комітету опору диктатурі, а також на віче під стінами облдержадміністрації, яке відбулось 29 вересня.

Координатор Громадського руху «За Україну!» Степан Барна, виходячи із інформації тимчасової контрольної комісії Тернопільської обласної ради щодо перевірки законності передачі храмового комплексу в м. Почаєві УПЦ Московського патріархату, розповів, що, згідно із розпорядженням Кабінету Міністрів України від 17 липня 2003 року № 438-р споруди Почаївської Свято-Успенської лаври було вилучено зі складу Кременецько-Почаївського ДІАЗу.

– Водночас Постановою КМУ № 1699 від 29.10.2003 р. затверджено «Типовий договір про безоплатне користування релігійною організацією культовими будівлями та іншим майном, що є державною власністю», –  каже депутат облради. – На його виконання, а також доручення Кабінету Міністрів України від 11 листопада 2003 року № 65031 Держбуд видав наказ від 26 листопада 2003 року № 198 «Про передачу у користування комплексу споруд Почаївської лаври», згідно з яким між Держбудом і Свято-Успенською Почаївською лаврою укладено договір про безоплатне користування Свято-Успенською Почаївською Лаврою комплексом споруд Почаївської лаври – пам’ятками архітектури, що є державною власністю і належать до сфери управління Держбуду України від 12 грудня 2003 року № 1 та складено акт приймання-передачі від 18 грудня 2003 року. Копії вказаних документів надіслані Тернопільській обласній раді Міністерством регіонального розвитку та будівництва України. Відповідно до договору від 12 грудня 2003 року № 1 вартість переданого майна (Успенський собор, Троїцький собор, Монастирські келії, архієрейський будинок, Дзвіниця, Надбрамний корпус) складає один мільйон сто сорок дев’ять тисяч гривень, у тому числі Успенський собор – 245 тис. грн., Троїцький собор – 214 тис. грн., Монастирські келії – 261 тис .грн., Архієрейський будинок –  185 тис. грн., Дзвіниця – 165 тис. грн., Надбрамний корпус – 78 тис. грн.

 

Отже, можна припустити, що за таку суму схочуть продати історичну та духовну пам’ятку всього українського народу. А на минулому засіданні тимчасової контрольної комісії Тернопільської обласної ради у Тернополі громадські організації внесли пропозиції щодо недопущення цих дій. Ними було запропоновано не вилучати Почаївську лавру із «Переліку пам’яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації»; передати її у склад Кременецько-Почаївського історико-культурного заповідника; законодавчо закріпити те, що Почаївська лавра має належати українській державі та перебувати у користуванні всіх традиційних християнських конфесій України.

Незабаром дізнаємось, що чекатиме святиню в найближчому майбутньому. Вже зараз закрадається підозра, що продати її можуть за копійки. Хоч і так безцінна релігійна перлина оцінена державою у просто смішну ціну – півтори  мільйона гривень…

–  Нині «команда професіоналів», якою є наша влада, створює  небезпечний прецедент, який може призвести до приватизації Софії Київської, Києво-Печерської Лаври й інших українських святинь.  Це, в свою чергу, однозначно призведе до міжконфесійних конфліктів, –  впевнений Степан Барна.

 

-1 thoughts on “Почаївську лавру можуть продати за 1 мільйон 149 тисяч гривень!

  • 18:48 | 5.10.2011 о 18:48
    Permalink

    Я от Барну особисто не знаю, але він вже мене нервує тим, шо вічно про шось репетує і руками махає, а толку?

Коментарі вимкнені.