Прапор СРСР 9 травня вивісять по всій Україні?

Дев’ятого травня, у День Перемоги, на будинках органів влади та інших установ по всій Україні можуть з’явитися червоні прапори СРСР.

Це випливає із законопроекту “Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років”, зареєстрованому у Верховній Раді групою депутатів на чолі з комуністом Петром Цибенком, повідомляє “Україна Молода”.

У проекті йдеться про те, що однією з форм ушанування розгрому фашистської Німеччини має стати “офіційний підйом у День Перемоги копій Прапора Перемоги на будинках (щоглах, флагштоках) поряд із Державним прапором [України]”.

Нагадаємо, що таке рішення вже прийняли Житомирська обласна та Одеська й Севастопольська міські ради.

Минулого року комуністи вже реєстрували відповідний проект у Верховній Раді – напередодні 65-річчя Перемоги. Автори скопіювали текст з аналогічного закону, який діє у Росії. Для ухвалення рішення не вистачило трохи більше десятка голосів (“за” голосували ПР, КПУ і Блок Литвина).

«Прапор Перемоги – це історія. Ми мусимо вшанувати звитягу наших батьків і дідів, бо ми поважаємо Перемогу, – прокоментував законопроет нардеп від ПР Владислав Лук’янов. – Вона налаштовує нас на перемогу в соціальних та економічних питаннях”.

Нардеп від “Нашої України”, колишній дисидент Микола Кульчинський теж підтримав проект на засіданні профільного комітету. “Йдеться не про червоні прапори, а бойовий військовий прапор. Тому я не бачу жодних проблем із тим, аби його вивішували, – сказав Кульчинський. – Якщо поїхати в українське село у центр чи на схід, то побачите: на День Перемоги люди ідуть на цвинтар і поминають загиблих на війні. Для людей це важливо. Ми не можемо відкинути Перемогу. Але на засіданні комітету я наполіг, щоб поруч із цим прапором обов’язково вивішували синьо-жовтий”.

Нагадаємо, прапор Перемоги — це штурмовий прапор 150-ї стрілецької дивізії, здійнятий 1 травня 1945 року над будівлею Рейхстагу в Берліні (Німеччина) радянськими військовими, одним із яких був офіцер-українець.

Нагадаємо, що ще 6 травня 2005 року президент України Віктор Ющенко присвоїв лейтенанту Олексію Бересту “за бойову відвагу у війні 1941-1945 років, особисту мужність і героїзм, виявлені в Берлінській операції та встановленні Прапора Перемоги над рейхстагом” звання Героя України.

Прапор Перемоги – це виготовлений у воєнно-польових умовах імпровізований Державний прапор СРСР, який є прикріпленим до ратища одношаровим прямокутним червоним полотнищем розміром 82 см на 188 см, на лицьовому боці якого вгорі біля ратища зображені срібні п’ятикутна зірка, серп і молот.

На іншій частині полотнища додано напис: “150 стр. ордена Кутузова II ст. Идрицк. див. 79 C.К. 3 У. А. 1 Б. Ф.” (150-та стрілецька ордена Кутузова ІІ ступеня Ідрицька дивізія 79-го стрілецького корпусу 3-ої ударної армії 1-го Білоруського фронту).

Якщо проект ухвалять, копії саме цього прапора мали б замайоріти в Україні на 9 травня. Як ви думаєте, чи не буде у чиновників спокуси замість возитися з цими написами просто вивісити прапор СРСР?

Коментарі вимкнені.