Профспілки Тернопільщини погрожують провести масові акції протесту

Згортання промислового потенціалу, сповільнення темпів росту обсягів виробництва, скорочення робочих місць зафіксували представники профспілок Тернопільщини. Жодна влада протягом останніх років не зробила нічого доброго для покращення життя в нашій області.

Андрій Присяжний, голова обласної ради профспілок: «Я провів невелику хронологію і згадав: керував областю Іван Михайлович Стойко – не стало комбайнового і фарфорового заводів, за Чижмаря перестав працювати Бережанський склозавод. Зараз замахнулися на підприємства спиртової промисловості. Не працює в нас така традиційна галузь, як виробництво будівельних матеріалів».

Погіршення економіки Тернопільщини призводить до зниження надходжень до місцевих бюджетів. Через нестачу коштів органи влади вдаються до так званої оптимізації роботи бюджетних установ. Насамперед, це стосується закладів медицини та освіти.

Євген Рій, голова Бучацької районної організації профспілки працівників освіти і науки: «Складна ситуація стосовно дошкільних навчальних закладах. Коштів по кожному району буде вистачати максимум на 9 місяців. Ми стикнемося з тим, що в кінці року найімовірніше буде планувалися або відпустка за власний рахунок, або переведення на неповний робочий тиждень, або ж підніметься питання про зміну режиму роботи дошкільних навчальних закладів».

Під популістичні гасла уряду щодо реалізації соціальних реформ в Україні відбувається масштабний наступ на права трудівників, – заявляють профспілки. Їм недоплачують за виконану роботу, у держбюджеті на цей рік на 20% занижено розмір мінімальної зарплати – із 941 до 1174 гривні.

Наразі профспілки Тернопільщини очікують реакцію від Президента, уряду і парламенту на лист-звернення, який вони написали. Якщо відповідь не задовольнить їх – профспілки проведуть масові акції протесту, – повідомляє  ІНТБ.

Коментарі вимкнені.