Рейтинг найбільш нетипових ДТП Тернопільщини від «Номер один»

Щорічно у дорожньо-транспортних пригодах в Україні гине понад 7 тисяч осіб і понад 40 тисяч людей травмується. У профспілці транспортників заявляють, що в Україні майже кожні 2 години в ДТП помирає людина, а в середньому за добу – 14 людей. Ще понад 100 осіб отримують травми різного ступеня важкості.

Щороку держава зазнає від ДТП втрат на суму 5 млн. дол. Це насамперед витрати, яких зазнає медицина на відновлення здоров’я і реабілітацію, це втрати від розбитих машин, пошкоджені дороги, заявляє президент Всеукраїнського громадського об’єднання «Асоціація безпеки дорожнього руху» Михайло Берлін. Однак втрачений автомобіль – ніщо у порівняння з людським життям. Журналісти «Номер один» спільно з працівниками Державтоінспекції в Тернопільській області зробили вибірку найбільш приголомшливих ДТП області, у яких водії та пасажири вийшли, так би мовити, сухими з води. Водії та пасажири транспортних засобів, які постраждали у цих ДТП, народжені в сорочці. Унікальність цих аварій у тому, що після них на авто не залишалось живого місця, а її учасники відбувалися лише переляком  і, звісно, додатковими клопотами та втратами. Про найбільш нетипові ДПТ Тернопільщини розповів начальник Державтоінспекції в Тернопільській області Віктор Пак.

Не вдається працівникам ДАІ забути і збаразьку ДТП, що трапилась у червні 2006 року. Коли їм повідомили про аварію, вони й не підозрювали, що доведеться побачити на місці події. На узбіччі дороги працівники Державтоінспекції побачили невеличкий пікап з розірваним кузовом, а поблизу автомобіля – розкидані кістки. Видовище не для людей зі слабкими нервами. Навіть працівники з багаторічним стажем роботи були шоковані. Як з’ясувалося згодом, після нічної гулянки водій рухався зі Збаража у бік Тернополя. Окрім пасажирів у салоні, чоловік перевозив у кузові вісім людей та… кілька ящиків з кістками, які згодом налякали працівників ДАІ. Перевантажений транспортний засіб розірвало просто на дорозі. Автомобіль почало нести на дорозі, водій не впорався з керуванням, відтак машина перекинулась, а її кузов розірвало, розповів старший інспектор Державтоінспекції в Тернопільській області Микола Лецкалюк.

Ця ДТП трапилась у Збаразькому районі. Автомобіль тричі перевернувся у повітрі та зніс гілля на висоті п’яти метрів, а це майже другий поверх багатоповерхівки. Аварія трапилась через нехтування водієм правил дорожнього руху. Щоб здійснити обгін, водій виїхав на зустрічну смугу і лівим боком зачепив транспортний засіб, що рухався назустріч. Внаслідок удару автомобіль знесло з дороги та винесло на узбіччя. Причому він тричі перекинувся. На щастя, пасажири та водій не зазнали  серйозних травм, однак після трьох ударів сильно постраждав транспортний засіб.

Причиною цієї ДТП також стало порушення правил дорожнього руху та нехтування власною безпекою і безпекою пасажирів. Вона трапилась влітку 2004 року на повороті до джерела в селі Ступки. Водій працював на одній із фірм, що знаходиться у приміщенні видавництва «Збруч». Не маючи посвідчення водія, молодий юнак час від часу користувався транспортним засобом на території видавництва для потреб фірми. Одного дня хлопець вирішив використати автомобіль для власних потреб і поїхав ним у село. Там юнак бере повний «екіпаж» пасажирів –  друзів та подруг і вирушає в обласний центр. По дорозі його зупиняли працівники ДАІ, однак хлопець не відреагував та поїхав далі. На повороті водій не справився з керування. Автомобіль винесло на узбіччя. Пікап перевернувся «догори ногам». Пасажири транспортного засобу чудом залишилися живими. Завдяки тому, що автомобіль потрапив у рів, а його колеса не дали транспортному засобу прийти глибше, дах автомобіля не торкнувся дна рову. Якби машина перевернулася на швидкості на рівній дорозі, пасажирів у салоні могло б просто задавити, каже Микола Лецкалюк.

Цю ДТП працівники ДАІ охрестили назвою пісні Любові Успенської «А я сяду в кабріолет». Аварія трапилась на об’їзній дорозі поблизу села Петрикова. Автомобіль зачепився за кузов вантажного транспортного засобу, що рухався у протилежному напрямку. Вантажівка розірвала праве крило «Жигулів»  та зірвала з легківки дах. Дякувати Богу, що ніхто не постраждав, однак такий «тюнінг» для машини став непоправний. У цьому випадку всі, хто перебував у салоні, відбулися легким переляком, а власник транспортного засобу ще й матеріальними втратами.

Ця ДТП трапилася у лютому 2005 року поблизу села Великі Бірки. Автомобіль перевернувся п’ять разів, а водій залився без жодної подряпини. Коли працівники ДАІ виїхали на місце аварії, побачили на землі п’ять вм’ятин. Причиною ДПТ стало водіння у нетверезому стані. Водій на великій швидкості на повороті не впорався з керуванням. Автомобіль винесло з дороги в поле. Внаслідок п’яти обертів на машині не залишилось живого місця. Щоправда, вона приземлилась на колеса, тому водій спокійнісінько вийшов з машини, не розуміючи, що трапилось.

Цей бензовоз став золотою жилою для пересічних автомобілістів. Водій транспортного засобу не впорався з керуванням, після чого вантажівка перекинулась. Цистерна повністю перегородила дорогу, а кабіну водія піднесло на кількаметрову висоту. Внаслідок зіткнення з землею в цистерні  утворився отвір, з якого витікав бензин. Не пропадати ж добру, подумали водії, що опинились на місці аварії, і почали набирати пальне у баки. Добре, що усе обійшлося незначним пошкодженням вантажного авто, адже найменша іскра могла призвести до непоправного лиха, каже Микола Лецкалюк.

Зоряна Гарасимів

Коментарі вимкнені.