Сергій Надал: «У Тернопіль надійшли інвестиції з 21-ї країни світу»

Питань до міської влади завжди виникає багато. Відповіді на деякі вдається отримати під час прес-конференцій, інших звітних заходів, а також інтерв’ю. Під час однієї з таких розмов із міським головою Тернополя Сергієм Надалом «ВЖ плюс» дізнавалося про реальні інвестиційні досягнення Тернополя, готовність міста до зими, долю недобудов «Будівельника», а також про розв’язання сміттєвої проблеми.

— Нині багато хто говорить про потужний туристичний потенціал Тернополя. Скільки інвесторів уже зголосилося вкласти свої ресурси (матеріальні, фінансові) в наше місто?

— Протягом 2011 року в Тернопіль надійшли інвестиції з 21-ї країни світу. До п’ятірки основних країн-інвесторів, на які припадає 83 відсотки загального обсягу прямих інвестицій, ввійшли Естонія, Австралія, Польща, Бельгія та Німеччина. Завдяки інвестиційній підтримці іноземних країн вдалося покращити стан провідних галузей Тернополя. Крім того, до Тернополя на День міста завітало дев’ять іноземних делегацій із Придністров’я, Польщі, Болгарії, Грузії, Греції та Італії. Підписано присяги про побратимство з представниками Грузії та Придністров’я. На сьогодні вже розпочалася співпраця тернопільських турфірм і представників грецького міста Касторія. Крім того, грецька сторона зацікавлена в придбанні продукції заводу «Ватра». Одне з підприємств Тернополя вже здійснило поставку своєї продукції до Грузії. Грузинська сторона виділила земельну ділянку в Батумі, яку готова безкоштовно надати представникам тернопільського бізнесу для будівництва закладу відпочинку. Також представники Грузії виразили готовність інвестувати півтора мільйона доларів у будівництво міського відпочинково-розважального комплексу. А це в перспективі — будівництво нових готелів, туристичних маршрутів.

— Згадуючи про інвестиції, не можна оминути увагою будівельну сферу міста. З нею пов’язано чимало конфліктних ситуацій. Зокрема, через рішення міської ради про виділення земельних ділянок…

— Варто зазначити, що жодне земельне рішення, прийняте за нинішньої каденції, не було оскаржене. Більше того, в перші місяці роботи ми дали можливість прийняти законні рішення з питань, які роками затягували. Це дало поштовх для розвитку бізнесу і збільшило надходження плати за землю до міського бюджету в півтора раза. Проблемою на сьогодні є самовільне захоплення ділянок, на яких зводять будівлі, аби потім прийти й узаконювати свої дії. Ми припиняємо таку практику. Відповідно до законодавства спочатку потрібно отримати земельну ділянку, відповідні погодження, а потім будувати.

— До речі, яка ситуація з недобудовами, що фігурують у «справі Щепановського»?

— На сьогодні міська рада вже відібрала й передала пайовикам п’ять земельних ділянок. Їх отримали споживчий кооператив «Олімпія Б» (на вулиці Довженка, 8-а, блок Б), обслуговуючий кооператив «ЖБК «Довженка, 8-а» (вулиця Довженка, 8-а), ОК «ЖБК «Львівська, 1» (вулиця Львівська, 1), ОК «ЖБК «Юності, 1» (вулиця Юності, 1), СК «Степана Бандери» (проспект С. Бандери, 83). Крім того, надано дозвіл на складання проекту землеустрою на вулиці Головацького обслуговуючому кооперативу «ЖБК «Головацького, 3-а» та ОК «ЖБК «Головацького, 3, блок Б».

Серед проблемних моментів зазначу те, що важко передати землю пайовикам «Будівельника» під деякими об’єктами новим забудовникам. Адже багато ділянок перебувають поза межами міста, й дозвільні рішення на них видавали сільські або селищні ради інших населених пунктів, вони ж ставили відповідні умови щодо освоєння ділянок. Саме за рішенням цих рад може вилучатись ділянка та передаватися забудовнику.

Решту питань розглядають підрозділи міської ради в робочому порядку. На підставі звернень пайовиків проводяться засідання, зокрема виїзні, та наради за участю заступників міського голови з метою залучення інвесторів для завершення розпочатого будівництва. Управління міської ради надають відповідний супровід для розв’язання наявних проблем, наші юристи беруть участь у судах як третя сторона на користь мешканців-пайовиків. Тернопільська міська рада приймає рішення щодо виділення землі обслуговуючим кооперативам для добудови об’єктів.

— До редакції телефонують тернополяни з проханням з’ясувати, хто й що будує на вулиці О. Кульчицької. Вулиця давня, тут збереглося чимало архітектурних споруд попередньої епохи, й будівельні роботи можуть призвести до тріщин у будинках…

— Дозволу на будівництво на цій території немає. Поки що тут проводять на законних підставах лише підготовчі роботи, які обумовлені відповідною декларацією. За її зміст відповідає замовник — ПП «Явір 90». У декларації зазначено, що планується зводити розважально-торговий офісний комплекс. Наголошую, що декларація на підготовчі роботи, згідно з чинним законодавством, не дає права розпочинати будівництво. Тобто замовник — ПП «Явір» — наразі лише ставить вагончики, обгороджує територію. Будуть планові перевірки, які з’ясують достовірність поданої в декларації інформації. Крім того, для початку будівництва міське управління з питань містобудування та архітектури має надати містобудівні умови і обмеження, в яких врахують безпечність новобудови для сусідніх споруд, межі тощо. Тому загрози для архітектурних об’єктів, що поблизу, не буде.

— В Україні триває процес приватизації гуртожитків. Скільки тернополян уже отримали відповідні дозволи і яка ситуація з приватизацією гуртожитків комбайнового заводу?

— Від початку року в сектор приватизації гуртожитків відділу квартирного обліку та нерухомості із заявами про приватизацію звернулося 828 мешканців гуртожитків. Лише за неповних дев’ять місяців роботи 647 з них уже приватизували свої помешкання. При цьому за минулий рік було приватизовано лише 300.

Нині триває інвентаризація гуртожитків колишнього комбайнового заводу на вулиці Бродівській, 54 та проспекті Степана Бандери, 74 і ведеться підготовка до їхньої приватизації. Рішенням виконкому у власність громадян передано 66 житлових приміщень у гуртожитку по вулиці Лукіяновича, 1 та 79 — по вулиці Бродівській, 50.

— А тепер питання щодо сміттєвої проблеми. Яка доля ідеї про сміттєсортувальний (сміттєспалювальний) завод і чи розв’язали проблему з місцем розташування сміттєсортувальної лінії?

— Сміттєспалювального заводу в місті не буде, оскільки спалювання сміття шкодить екології. Підприємство, яке має збудувати інвестор, займатиметься переробкою сміття. Наразі проект проходить всі міжнародні процедури погодження. Ми планували ввести в експлуатацію за межами міста сміттєсортувальну лінію, яка стане елементом згаданого сміттєпереробного підприємства. Нині на державному рівні визначено п’ять стратегічних об’єктів для побудови сміттєпереробного заводу. Для проведення техніко-економічних обгрунтувань уже оголошено тендер Національною агенцією з питань інвестицій і розвитку, й готуються відповідні зміни до законодавства. Один із цих об’єктів — сміттєпереробний завод у Тернополі. Тому будь-які дії щодо будівництва сміттєпереробного заводу та утилізації твердих побутових відходів ми маємо узгоджувати з Національною агенцією і потенційними іноземними інвесторами.

— Скажіть, будь ласка, Тернопіль готовий до зимового опалювального сезону? І чи будуть у місті реалізовувати проекти із використання «сміттєвої» енергії для опалювання житлових будинків?

— Котельні, житлові будинки, установи освіти й медицини пройшли необхідну паспортизацію. Технічно вони до зими готові, однак є проблеми економічного характеру. Наприклад, перше півріччя 2011 року «Тернопільміськ-теплокомуненерго» завершило зі збитками понад три мільйони, «Тернопільводоканал» — два мільйони шістсот тисяч гривень. Ці збитки спричинила непродумана державна політика, й виникли вони лише тому, що витрати на надання послуг значно вищі, ніж їхня фактична вартість.

Щоб зекономити енергію, цьогоріч у школах і садочках міста встановлять індивідуальні теплові пункти, адже централізована система теплопостачання подає однакову кількість тепла цілодобово, що спричиняє значні витрати. ІТП дозволять економити, за попередніми розрахунками, до 25 відсотків теплової енергії.

— Насамкінець хочеться дізнатися, над якими масштабними проектами працює нині міська влада?

— У жовтні чекаємо на кінцевий проект Європейського банку реконструкції та розвитку щодо модернізації системи теплопостачання міста. Уже цього року почнуться тендерні процедури для отримання інвестицій від ЄБРР на 15 мільйонів євро для реконструкції системи теплопостачання з квітня 2012 року. До кінця 2011-го заплановано завершення робіт з реконструкції стадіону (встановлення нових трибун, сидінь, накриття трибун, встановлення нового табло та системи освітлення). У 2012 році плануємо провести на Тернопільському ставі чемпіонат світу з водномоторних видів спорту. За оцінками міжнародних спостерігачів, цього року ми впоралися з організацією такого масштабного заходу на «відмінно». Це був для нас лише перший досвід. Тому, думаю, в наступному році, враховуючи отримані знання, нам вдасться вийти на вищий рівень.

— Дякую за інтерв’ю.

Спілкувалася Віра ПЕРУН.

 

Коментарі вимкнені.