Шухевича у середу можуть позбавити Героя України

Вищий адміністративний суд України 12 січня розгляне позов до президента стосовно присвоєння звання Герой України головнокомандувачу УПА Роману Шухевичу.

Позивач – адвокат Володимир Оленцевич має намір домогтися визнання незаконним та скасування указу екс-президента Віктора Ющенка про присвоєння головнокомандувачу УПА звання “Герой України”.

Як нагадує Утро, Оленцевич подав свій позов до Донецького окружного адміністративного суду понад два роки тому – у вересні 2008 року. 11 лютого 2009 позов був відхилений.

Водночас, адвокат подав скаргу до Донецького апеляційного адміністративного суду. Однак і цей суд рішенням від 12 травня 2009 року залишив в силі постанову суду першої інстанції.

У результаті Оленцевич подав касаційну скаргу до Вищого адміністративного суду України, який у вересні 2009 року відкрив провадження за позовом. Через рік, 3 листопада 2010 року, Вищий адмінсуд скасував постанови донецьких судів і направив справу до суду першої інстанції на новий розгляд.

Оленцевич звернув увагу, що згідно до діючого законодавства судом першої інстанції у його справі виступає не Донецький окружний адміністративний суд, а Вищий адміністративний суд України: саме він з 13 травня 2010 розглядає усі позови щодо указів президента, а рішення цього суду остаточні і не можуть бути оскаржені.

7 грудня 2010 Вищий адмінсуд України відкрив провадження як суд першої інстанції. Суд залучив до розгляду позову в якості третьої особи Юрія-Богдана Шухевича – сина головнокомандувача УПА.

Раніше генерал-хорунжого вже було позбувалено звання Герой України рішенням донецького суду. Однак дане рішення було оскаржене.

Газета

Коментарі вимкнені.