Стан прав людини в Україні погіршився

Україну віднесли до країн, де ситуація з дотриманням прав людини суттєво погіршилася, мовиться в оприлюдненому звіті міжнародної організації Amnesty International. Зроблений нею моніторинг засвідчив збільшення кількості катувань та нелюдського поводження у силових структурах, обмеження свободи слова та зібрань і масові прояви ксенофобії. У Генеральній прокуратурі України коментувати ситуацію з правами людини відмовляються. Українські ж правозахисники бачать тут і негативні, і позитивні тенденції.

Обмеження свободи слова відбувалося впродовж минулого року у 89 державах, катування спостерігалися у 98, несправедливий суд у 54 країнах – такі дані оприлюднені в щорічному звіті міжнародної організації Amnesty International. На жаль, у кожному з цих переліків є Україна, заявила на презентації звіту у Києві представник Amnesty International Тетяна Мазур.

«Україна уперше згадана в загальному прес-релізі звіту. Наші спостерігачі та волонтери відзначають погіршення ситуації з дотриманням основних прав людини. За останній рік зросла кількість повідомлень про катування у міліції, слідчих ізоляторах і в’язницях. Тут можна згадати останні факти побиття в’язнів у Вінницькому СІЗО. Маємо три випадки переслідування правозахисників. Одного з них, Андрія Бондаренка, суд тричі направляв на примусове психіатричне обстеження з формулюванням «загострене усвідомлення своїх прав і войовнича наполегливість у їхньому відстоюванні», – каже правозахисник.

Тетяна Мазур згадує про випадки, коли недотримання прав людини закінчувалося трагедією. Так, біженець із самопроголошеної Абхазії Тамаз Кардава загинув після побоїв і через те, що в СІЗО йому не надали належної медичної допомоги.

Речник Генеральної прокуратури України Юрій Бойченко відмовився прокоментувати звіт міжнародних правозахисників та дати власну оцінку дотриманню прав людини в Україні.

«Дійсно, ми спостерігаємо окремі порушення прав людини, зокрема, у міліції та у місцях позбавлення волі. Однак це питання одним словом не прокоментуєш. Ми маємо сказати про це ґрунтовно, вивчивши всю інформацію і мотивацію звіту правозахисної організації», – заявив речник Генпрокуратури.

Голова Вінницької правозахисної групи Дмитро Гройсман – один із правозахисників, які на собі зазнали переслідувань та порушень прав людини. Утім, на тлі збільшення порушень основоположних людських свобод в Україні він виокремлює і позитивні моменти.

«Загалом я довіряю висновкам Amnesty International. Дійсно, в Україні за останній рік стало відомо більше фактів катувань у державних силових відомствах. Але і збільшилася кількість міліціонерів, яких притягли за це до відповідальності. Факти тиску на правозахисників були, але вони не є проявами системної репресивної політики уряду. Це дії місцевих чиновників, які зарвалися без контролю згори», – каже він.

Правозахисник відзначає, що найближчим часом Україна має шанс поліпшити ситуацію з захистом прав людини за рахунок змін до законодавства. В цьому контексті він згадує ухвалені зміни до Кримінально-процесуального кодексу та закон про доступ до публічної інформації, а також підготовку нового закону про мирні зібрання, в якому мають бути враховані рекомендації Венеціанської комісії з верховенства права.

Ольга Лучка, Pravotoday

Коментарі вимкнені.