Створити громадську організацію в Тернополі – просто і складно водночас

Останніми роками активно зростає кількість новостворених громадських організацій. Їх створюють як у місцевому масштабі, так і в загальноукраїнському. Із запитанням, як створити власну громадську організацію в Тернополі, у редакцію звернувся тернополянин Роман Бойко, – пише “20 хвилин

– Хотів би заснувати молодіжну громадську організацію, яка займалася б питаннями допомоги молоді в пошуках роботи. Як це зробити?

 

На запитання відповідає керівник ГО “Німецька молодь” Максим Черкашин. Його організація діє вже близько п’яти років.

– Є перелік необхідних документів. – каже він. – Серед них – статут про організацію. Також – протокол номер один із описом зібрання не менше ніж трьох людей та вибраних керівників. Третій документ – довідкова інформація про керівників організації.

Потім протокол зборів треба завірити в нотаріуса. Сьогодні ця послуга коштує близько 200 гривень, а також виготовити печатку – ще близько 300 гривень.

 

– Всі ці документи ми несли в “єдине вікно” Тернопільської міської ради, де їх зареєстрували, а згодом на виконавчому комітеті видали свідоцтво про заснування вказаної організації. – продовжує Максим Черкашин. Все тут ніби здається просто, але є декілька нюансів, які потрібно враховувати під час діяльності вже створеної структури.

Насамперед експерт радить серед декількох варіантів вибрати правильний статут, який буде чітко відповідати всім встановленим вимогам. Адже, каже, що сам під час створення своєї громадської організації статут переробляв декілька разів.

Ще однією проблемою є надзвичайно висока прискіпливість вимог закону до всіх юридичних та бухгалтерських документів організації.

– Але ж потрібно розуміти, – каже чоловік, – що громадську організацію створюють і люди, які не розуміються в таких речах. Тому, якщо в організації немає спеціаліста з цих питань, то дуже складно подавати всілякі офіційні звіти в податкову та інші управління.

 

Коментарі вимкнені.