Свою продукцію селяни Тернопілля тепер продаватимуть в спеціальних місцях на ринку

Ринкова торгівля в Тернополі тепер здійснюватиметься згідно нових правил. Попередні, за повідомленням управління торгівлі, побуту та захисту прав споживачів, затверджувалися у 2006 році.

Оновлені правила торгівлі на ринках затвердили у зв’язку зі зміною законодавства, що регулює торгівлю.

Відповідно до Податкового кодексу відтепер відмінено ринковий збір. Однак посилено відповідальність продавців перед покупцями за якість товарів. Згідно нових правил, на торговельному місці продавця (юридичної особи) установлюється Інформаційна табличка або Інформаційний журнал, де зазначаються:

назва, місцезнаходження і номер телефону суб’єкта підприємницької діяльності, що організував торгівлю;

прізвище, ім’я та по батькові продавця;

а також розміщується копія ліцензії у разі здійснення господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню.

На торгівельному місці продавця (фізичної особи – суб’єкта підприємницької діяльності) на таблиці зазначаються:

прізвище, ім’я та по батькові фізичної особи – суб’єкта підприємницької діяльності;

номер виписки про державну реєстрацію як суб’єкта підприємницької діяльності та назва органу, що здійснив цю реєстрацію;

прізвище, ім’я, по батькові продавця;

копія патенту за фіксованим розміром податку чи копія свідоцтва про сплату єдиного податку, а також розміщується копія ліцензії у разі здійснення господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню.

На кожному торгівельному місці (крім соціальних) повинні бути книга відгуків та пропозицій, витяги відповідних Правил торгівлі, адреси та номери телефонів органів, що забезпечують державний захист прав споживачів. А також – копії документів, що підтверджують якість та безпеку товару.

На вимогу санстанції у місцях для торгівлі непродовольчими товарами відтепер заборонено продавати напої та випічку домашнього приготування. Оскільки їжа, яку продають з кошиків чи візків, ніким не перевіряється і може становити загрозу здоров’ю людей.

За словами начальника управління торгівлі, побуту та захисту прав споживачів Василя Хомінця, новими правилами торгівлі передбачено, що Адміністрації всіх ринків у Тернополі, повинні мати соціальні торгові місця. На них зможуть розміститися ті, хто продаватиме власну сільськогосподарську продукцію. Також адміністрації на стендах при вході повинні розміщувати не лише інформацію про ринок – кількість торгових місць, телефони тощо, а й план-схему земельної ділянки, на якій даний ринок функціонує згідно документів на право користування земельною ділянкою.

За недотримання правил передбачена адміністративна відповідальність, повідомляє прес-служба Тернопільської міськради.

Коментарі вимкнені.