Тернопільська молодь може стажуватись у Верховній Раді

Програма стажування молоді у Верховній Раді України (2011 – 2012)

Верховна Рада України

Програма сприяння Парламенту України (II)

Асоціація випускників Програми стажування у Верховній Раді України та центральних органах виконавчої влади

« Ліга інтернів»

 

Запрошують Вас взяти участь у конкурсі на участь у

Програмі стажування молоді у Верховній Раді України (2011 – 2012)

 

Місія програми – надати молодим громадянам України можливість взяти безпосередню участь у законодавчому процесі, набути досвіду роботи в єдиному законодавчому органі країни і таким чином створити передумови для їх професійного зростання і успішної суспільно-політичної діяльності.

Від початку заснування Програми її учасниками стали 1110 осіб з усіх регіонів України. Учасники Програми (інтерни) протягом 8-9 місяців проходять стажування в секретаріатах комітетів Верховної Ради України (ВР) та управлінь Апарату  ВР, а також Європейському інформаційно-дослідницькому центрі при ВР. Протягом періоду стажування інтерни співпрацюють з постійними працівниками Апарату ВР, помічниками-консультантами народних депутатів України, народними депутатами України.

Розпорядження Голови Верховної Ради України  № 459 від 2 червня 2011 року Про продовження проведення « Програми стажування молоді у Верховній Раді України» у 2011-2012 рр. та Положення Про учасника « Програми стажування молоді у Верховній Раді України» дивіться тут.

Обов’ язки інтернів. До обов’ язків інтернів входить допомога у підготовці законопроектів та інших актів законодавчого характеру, підготовка інформаційних та аналітичних матеріалів згідно предметів відання комітетів, написання аналітичних та інформаційних звітів з проблематики чинного та проектного законодавства, дослідження окремих питань на виконання завдань парламентського комітету чи управління Апарату ВР, виконання інших завдань спрямованих на підвищення ефективності роботи секретаріатів комітетів ВР та підтримання зв’ язків із представниками громадських організацій, що співпрацюють з відповідним комітетом/управлінням, наповнення веб-сторінок комітетів. Інтерни зобов’ язані відвідувати щотижневі зустрічі із політиками та громадськими діячами, брати участь у тренінгах та навчальних семінарах. У своїй роботі вони керуються чинним законодавством України та Положенням « Про учасника Програми» .

Успіх Програми. Щороку від 60 до 100 осіб проходить стажування у комітетах та управліннях Апарату ВР. Стажування в Парламенті є потужним професійним поштовхом для учасників Програми, під час стажування молоді фахівці вчаться на практиці застосовувати свої знання, вивчають процес законотворення, отримують досвід прийняття юридичних і політичних рішень. Все це допомагає випускникам Програми впевнено продовжувати  професійну кар’ єру або наукову діяльність. Щороку близько третини випускників Програми залишається працювати в органах державної влади України, багато хто зараховується до кадрового резерву Апарату ВР.

Так, наприклад, інтернами Програми були народний депутат України Остап Семерак (місце народження – Львів), колишній заступник міністра Кабінету Міністрів України – директор Координаційного бюро з питань підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу Секретаріату КМ  України Ілля Шевляк (Донецьк), заступник Голови  ЦВК Андрій Магера (Львів), , директор зі стратегічного маркетингу компанії Київстар Тарас Пархоменко (Київ), радник колишнього віце-прем’ єр міністра України Григорія Немирі Ігор Приянчук (Хмельницька обл.), завідувач Відділу зовнішніх відносин Конституційного Суду України Ольга Кравченко (Крим), колишня радниця Першого Віце-Прем’ єр Міністра України Олена Нікуліна (Одеса) тощо. Багато інтернів продовжує професійно вести громадську роботу. Наприклад, випускником Програми є Директор громадської організації « Інститут медіа права» Тарас Шевченко (Житомир).

Засновники та адміністрування. Програма стажування у Верховній Раді України розпочалась у липні 1995 року за спільної ініціативи Асоціації колишніх членів Конгресу США і Верховної Ради України. З листопада 2000 року адміністрування Програми стажування перейшло до Програми сприяння Парламенту України університету Індіани, а з вересня 2008 року – Програми розвитку законотворчої політики (ПСП ІІ), яка здійснюється університетом штату Огайо. Протягом 16 років Програма підтримується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

В травні 2009 року була заснована громадська організація « Асоціація випускників « Ліга інтернів» , яка опікується розвитком Програми та посиленням співпраці між випускниками, пошуком додаткових джерел фінансування.

Звертаємо увагу на те, що Асоціація випускників « Ліга інтернів» , як і минулого року, здійснює пошук коштів на виплати стипендій, навчальні програми, але може скластися така ситуація, що не всі рекомендовані комісією переможці конкурсу на участь у Програмі зможуть отримувати стипендію. Тому конкурсантів на повний та неповний робочий день стажування, просимо в анкеті зазначити, чи в разі проходження конкурсу на участь у Програмі зможе конкурсант стажуватися на волонтерських засадах без отримання незначної стипендії.

Програма передбачає такі форми стажування:

1) “ Повний робочий день” – розрахована як на тих, хто проживає поза межами Києва, так і на мешканців столиці. Інтерни повного робочого дня працюють з 9.00 до 18.00 як працівники секретаріатів комітетів Верховної Ради України, тому студентам і аспірантам рекомендується перейти на навчання за індивідуальним графіком. Інтерни щомісяця отримують незначну стипендію.

Якщо учасники Програми проживають поза межами Києва і продовжують навчання, вони мають право від’ їжджати для складання іспитів зимової та літньої сесій  не більше 2-х разів на рік (до 2-х тижнів). Під час стажування деякі інтерни з інших міст забезпечуються гуртожитками, але оплачують проживання в них самостійно. Питання забезпечення інтернів гуртожитками буде вирішуватися Верховною Радою, про що буде повідомлено додатково.

Будь-яка інша діяльність (окрім навчання), не пов’ язана з участю у Програмі, у тому числі професійна, не допускається.

2) “ Неповний робочий день” – розрахована на мешканців Києва або інших міст, які навчаються у Києві. Інтерни працюють по 4 години в робочі дні і отримують відповідну стипендію. Допомога на оплату житла не надається. Учасники Програми не мають права бути відсутніми на стажуванні під час складання сесійних іспитів.

3) “ Волонтери” – розрахована на тих, хто бажає працювати в єдиному законодавчому органі України не менше 4-х годин на тиждень безоплатно. Волонтери зобов’ язані відвідувати заходи Програми, які відбуваються щочетверга.

Відбір здійснюється на конкурсній основі у два тури:

Перший тур – це конкурс анкет (останній термін їх надсилання  –  20 липня 2011 року). Кожна анкета кодується і розглядається трьома експертами відповідно до затверджених ПСП та ВР критеріїв відбору анкет. Критерії розміщені на веб-сторінці Програми інтернів. Відбір півфіналістів здійснюється відповідно до рейтингу експертів. Тільки після цього анкети розкодовуються, а   результати повідомляються конкурсантам.

Другий тур – індивідуальна співбесіда з відібраними кандидатами та (факультативно) перевірка рівня володіння іноземними мовами (орієнтовно у першій-другій декаді вересня 2011 року). Відбір на співбесіду та остаточний відбір учасників Програми здійснюється Відбірковою комісією, до складу якої входять представники Апарату Верховної Ради України, Програми сприяння Парламенту України та Асоціації « Ліга інтернів» . Комісія створюється відповідно до Розпорядження Керівника Апарату Верховної Ради України. Комісія приймає рішення колегіально, відповідно до заявок комітетів.

Рішення Відбіркової Комісії остаточне, пояснення рішень не надаються. Координатори Програми не приймають та не розглядають скарги та апеляції щодо результатів конкурсного відбору, не вступають в листування та не пояснюють причин відхилення документів, поданих на конкурс.

Тривалість Програми  (орієнтовно) – листопад 2011 року – 13 липня 2012 року.

 

Кандидат на участь у Програмі повинен відповідати таким вимогам:

  • бути громадянином України і  вільно володіти українською мовою;
  • мати принаймні незакінчену вищу освіту (закінчити третій курс) та бути академічно успішним (успішною);
  • володіти щонайменше однією іноземною мовою;
  • мати досвід роботи з найбільш поширеним програмним забезпеченням ПК – MS Word, MS Excel, MS Access, Internet Explorer/Mozilla Firefox тощо;
  • мати активну політичну позицію і бути громадсько активним;
  • бути віком до 29 років  на момент надходження анкети;
  • не брати участь у Програмі в минулому;
  • не бути штатним/позаштатним помічником-консультантом народного депутата України або штатним/позаштатним працівником Апарату Верховної Ради України.

 

Інформація щодо підготовки конкурсного пакету

Інформація, подана в анкеті, відіграє дуже важливу роль протягом усього процесу відбору. Належним чином оформлена анкета, правдиві та вичерпні дані, вказані у ній, допоможуть Відбірковій Комісії адекватно оцінити Вас як претендента на участь у Програмі.

Свої досягнення, вміння та таланти демонструйте якнайповніше, але не перебільшуйте. Інколи претендентам дуже важко оцінити свої знання іноземних мов чи володіння комп’ ютером. Будьте об’ єктивні! Якщо Ви вказуєте, що вільно володієте мовою, подумайте, чи це відповідає дійсності.

Конкурс на участь у Програмі високий, тому, будь-ласка, відповідально поставтеся до заповнення анкети та підготовки супровідних документів в разі проходження до другого туру. Минулого року Програма отримала на конкурс 485 заявок, а до складу учасників Програми було зараховано 80 осіб.

Для участі у конкурсі необхідно до 20 липня 2011 року заповнити та надіслати  аплікаційну форму з електронною фотокарткою на адресу: vr-anketa@interns.org.ua Будь ласка, у темі повідомлення зазначте « Parliamentary Internship application» , а анкету назвіть своїм прізвищем та ініціалами латиницею, наприклад “ ShevchenkoAM” .

Анкети минулорічних зразків до конкурсу не приймаються. Результати першого туру відбору будуть повідомлені всім конкурсантам електронною поштою на зазначену ними адресу   (орієнтовно 13 – 20 серпня).

 

Контактні координати:

тел/факс (044) 2559244

(координатор Програми – Ольга Стефурак)

e-mail:  interns@interns.org.ua

web-site:  www.interns.org.ua

Коментарі вимкнені.