Тернопільські митники «переплутали» коди розмитнення

Тернопільські податкові міліціонери з початку року виявили 14 економічних злочинівЗа документами прокурорського реагування до відповідальності було притягнено 131 службова особа органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування. З них 58 службових осіб — працівники органів державного контролю. Тобто саме з тих органів, на які покладено функції забезпечення дотримання вимог закону. Але, на жаль, ці вимоги вони самі порушують.

Зокрема, за фактом службової недбалості прокуратура Тернополя порушила кримінальну справу стосовно службових осіб Тернопільської митниці. Під час розмитнення вантажу вони застосували не правильний код товару, в результаті чого ставка розмитнення була суттєво занижена. Відтак державний бюджет недоотримав понад 1 мільйон гривень.

«Як встановила проведена перевірка, у січні 2008 року між однією з фірм, що розташована у Тернопільському районі та нідерландською компанією було укладено контракт купівлі-продажу тваринного білка, — повідомляє прокурор Тернополя Сергій Банах. — Згідно з умовами зовнішньоекономічного договору, який виявився підробленим, компанія повинна була поставити товар, дотримуючись митного законодавства. Норми закону начебто не передбачали включення транспортних витрат по доставці вантажу у митну вартість товару під час його митного оформлення на території України. Проте, насправді, товар мав би розмитнюватись згідно з іншими правилами, відповідно яких транспортні витрати по доставці вантажу таки входять у митну вартість товару. І за дотриманням цього правила мали б слідкувати працівники митної служби. Але вони самі розмитнили товар не у відповідності до діючих норм. Відтак до державного бюджету не надійшло обов’язкових платежів на загальну суму більше 1 мільйона гривень».

Кримінальна справа порушена за ч. 2 ст. 367 КК України «Службова недбалість». Згідно даної статті цей злочин карається позбавленням волі на строк від двох до п’яти років з позбавленням права обіймати певні посади. Слідство у даній кримінальній справі ще триває.

Марія Нестерук

Коментарі вимкнені.