Тернопільські роботехніки перемогли львівських

У другому турі перегонів роботів “Roborace” 2010/2011, який відбувся у Львові,  взяли участь 17 команд. Учасники приїхали переважно із міст західної України, була команда з Білорусі. Тернопількі команди взяли одразу два призових місця – перше і друге. В трійку лідерів увійшла ще команда Львівської політехніки.

Роботи-машинки за умовами змагань мали пройти по 10 кіл. Траса була зроблена у вигляді овальної фігури, на трасі зустрічались круті повороти та прямі ділянки. Завдання переможця – подолати дистанцію найшвидше.

Як розповів “Погляду” організатор змагань Остап Круцкевич, спаяти робота учасника було не так вже й складно. На офіційному сайті була розмічена детальна інструкція для робототехніків. Ці машини поступово удосконалювали, після змагань у Тернополі по кілька разів перепаювали.

–         Задумка така, що машинка без жодного управління збоку і без втручання людини може подолати цю дистанцію, – каже Остап Круцкевич. – Однак не всі роботи можуть з цим справитись, як показує практика усіх змагань, інколи машинки просто на трасі виходять з ладу.

За словами Остапа Круцкевича, змагання роботів за кордоном – дуже поширена і популярна річ. Хлопець розповідає, що в США такі роботи можуть навіть у футбол грати, у нас ця сфера наразі була не дуже розвинена. Для популяризації робототехніки, Остап Круцкевич вирішив організувати «Roborace», також підключилась «Асоціація робототехніки», до якої увійшли провідні спеціалісти з новітніх технологій України, а також науковці і студенти.

За словами членів тернопільської команди, виходить, що насправді змагаються не машинки, а люди, які їх конструювали. Коли робототехніки бачать недоліки в роботі своїх творінь – удосконалюють їх, модернізують.

Як повідомив Остап Круцкевич, наступні тури чемпіонату проходитимуть: в Чернівцях та Івано-Франківську.

Кароліна Говірка

Коментарі вимкнені.