Тернопільському генералу провели урок

Вчителі та випускники Ланівецької загальноосвітньої школи №1, що у Тернопільській області, провели відкритий урок, на який запросили керівника обласної міліції Федора Бортняка. Протягом години велася відверта розмова про проблеми, які призводять до росту злочинності та правопорушень серед молоді.

Директор школи Валерій Бондарець, представивши генерал-майора міліції, запросив його до діалогу з випускниками. Зустріч пройшла активно, а її лейтмотивом було те, як молодим людям не помилитися на життєвому шляху та не стати на стезю, яка веде до злочину.

Найперше, що хотіли знати школярі-випускники про небезпеку поширення наркотиків та психотропних речовин. Керівник обласного управління внутрішніх справ проаналізував причини, що призводять до наркозалежності, відтак, розповів про кримінальну ситуацію зі злочинами, пов’язаними з незаконним обігом наркотичних речовин. Зі слів Федора Бортняка, якщо раніше правоохоронці затримували за перевезення наркотиків людей, котрі приїжджали до нас зі східних областей України, то тепер ситуація змінилася – на продажі дурману норовлять якомога більше заробити місцеві жителі. Понад 22 кілограми наркотиків міліціонери вилучили тільки у січні та лютому. Злочинний заробіток зловмисники мають, як правило, саме з молодих людей, яким притаманно спробувати у житті чогось нового. Особливу небезпеку приносять синтетичні наркотики, які привозять з-за кордону.

Школярі цікавилися законністю продажу різноманітних аромосумішей для паління, а також тим, яка відповідальність наступає за торгівлю наркотичними речовинами. Керівник обласної міліції детально відповів молодим людям на усі запитання, які їх цікавили щодо проблем поширення наркотичного зла.

Присутні обговорили ще одну важливу проблему – поширення пияцтва та пов’язані із цим негативним явищем важкі злочини, насамперед, побутові вбивства. Федір Бортняк акцентував увагу на тому, що в обласній міліції підготували звернення до органів місцевого самоврядування щодо заборони торгівлі спиртним у нічний час. На продовження теми генерал розповів про останні резонансні кримінальні злочини, пов’язані зі зловживанням спиртними напоями. Школярів цікавила думка керівника міліції щодо вживання молодими людьми слабоалкогольних напоїв, статистики осіб, хворих на алкоголізм.

Відтак, йшлося про заборону владних структур області щодо перебування дітей у нічний час у громадських місцях. Йшлося про важливість формування духовності у підростаючого покоління, наскільки готові молоді люди розібратися у цінностях, які їм декларують з екранів телевізорів та комп’ютерів.

Випускників цікавили також питання подолання корупції у вищих навчальних закладах, прийняття нових антикорупційних законів.

Журналісти місцевих засобів масової інформації, які брали участь у відкритому уроці, запитали у керівника обласної міліції про причини резонансних дорожніх пригод, які сталися у Ланівцях на одній і тій самій вулиці Вишнівецькій. Тому Федір Бортняк після відкритого уроку одразу зустрівся з головою селища і домовився про освітлення на цій небезпечній ділянці шляху та встановлення обмежувальних дорожніх знаків, які допоможуть уникнути аварійних ситуацій.

На згадку про зустріч з керівником обласної міліції одна із випускниць школи подарувала Федору Бортняку малюнок, на якому зображені правоохоронці у повсякденні роботі. Генерал подякував за дарунок і пообіцяв тримати його на видному місці, щоб постійно наголошувати підлеглим про важливість профілактичної щоденної роботи серед молоді.

Коментарі вимкнені.